ukus mediterana

Gotovo za 3 MINUTA! Bogati grčki CACIKI sos po svačijem ukusu (RECEPT)

0

Ljubitelji grčke kuhinje teško da mogu da izdvoje omiljeno jelo koje se priprema u ovoj zemlji, ali gotovo da ne postoji osoba koja obavezno istakne caciki, umak ili sos koji se se servira hladan i svakom obroku daje sasvim novu dimenziju

foto: Youtube Printscreen, Akis Petretzikis
foto: Youtube Printscreen, Akis Petretzikis

Neobičnog imena, još neobičnijeg ukusa, predivni caciki spada u dragulje grčke kuhinje i jedno od onih jela koje je nemoguće zaboraviti!


Iako se reč "caciki" (τζατζίκι) prvi put u izvorima pojavljuje sredinom 20. veka, ovaj bogati umak ili sos ima dugu istoriju. Veruje se da potiče iz azijske tradicije i da ima koren u persijskoj reči zhazh (ژاژ), koja se odnosi na začinsko bilje koje se koristi pri kuvanju.

 

Caciki sos se u obično u Grčkoj služi uz meze, obično uz komadiće hleba i prženi patlidžan ili tikvice. Ipak, možete ga servirati i kao dodatak glavnom jelu, a mnogi vole da caciki stave u sendvič kao dodatak koji svakom zalogaju daje sasvim novu notu.


Postoje mnoge varijante cacikija, a obično se uzima ovaj recept kao osnovni.

 


Tradicionalni grčki caciki


Sastojci:

 

  • ½ šolje sitno rendanog krastavca
  • 1 šolja punomasnog grčkog jogurta
  • 1 kašika limunovog soka
  • ½ kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1 čen narendanog belog luka
  • ¼ morske soli
  • 1 kašika seckane mirođije
  • (može, a ne mora) 1 kašika seckane nane

 

Priprema


Poređajte rendani krastavac po papirnom ubrusu i nežno pritiskajte kako bi pustio višak vode.


U jednoj posudi pomešajte krastavac, jogurt, limunov sok, maslinovo ulje, beli luk, mirođiju i, ako želite nanu. Sve dobro promešajte i stavite poklopljeno u frižider. Služite hladno.

 

 

 

 

makonda-tracker