Sezona kajsija je na izmaku, a sada je pravo vreme da ih iskoristite i napravite ukusan kolač u kojem će uživati cela porodica
Za njegovu pripremu vam ne treba mnogo vremena, a ukus mu je takav da ćete kada ga jednom provate uvek iznova praviti.
U pitanju je jogurt biskvit koji možete praviti i sa bilo kojim drugim voćem.
Obavezan sastojak je i vanilin šećer, jer on kolaču daje posebnu notu. Ko voli, može da doda cimet i limunovu koricu.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1 šolja šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 šolja jogurta
- 2/3 šolje otopljenog maslaca
- 2,5 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 700 g očišćenih kajsija
Priprema:
Penasto umutite jaja, šećer i maslac. Dodajte ostale sastojke, osim kajsija, i dobro ih sjedinite.
Pleh dimenzija 20*30 (ili prečnika 25 cm) namastite i pospite brašnom ili obložite papirom za pečenje.
Izlijte testo i poređajte komade kajsija.
Kolač sa kajsijama pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 30 minuta.
Prohlađen kolač delimično pospite šećerom u prahu koji ste začinili vanilom. Poslužite ga uz kafu, čaj ili mleko i uživajte u njegovom neodoljivom ukusu.
Za merenje koristite čašu od jogurta, to je najpreciznija mera. Kajsije isecite na manje komade i poređajte ih gusto (ako ste ljubitelj voća).
A ukoliko ne volite previše voća u ovakvim kolačima, slobodno smanjite količinu kajsija.