Najveća prednost ovog kolača jeste što ga na sobnoj temperaturi možete držati čak četiri dana.
Sastojci:
- 350 ml grčkog jogurta
- 200 g šećera
- 150 ml maslinovog ulja
- 50 ml soka od limuna
- 3 velika jaja
- 1 kaišičica ekstrakta vanile
- 600 g jabuka
- 300 g višenamenskog brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 80 g smeđeg šećera
- 2 kašike maslaca
- Prstohvat soli
Postupak:
Zagrejte rernu na 170 stepeni. Premažite posudu za pečenje maslinovim uljem. Jogurt, šećer, maslinovo ulje, limunov sok, jaja i ekstrakt vanile pomešate u velikoj posudi.
Ogulite jabuke i nasecite ih na kockice. Dodajte ih u smesu s jogurtom. Zatim ubacite brašno, prašak za pecivo, sodu, so i ½ kašičice cimeta i mešate dok ne razbijete sve grudvice brašna. Ostatak cimeta pomešajte sa smeđim šećerom i dve kašike maslaca i stavite sa strane.
Polovinu testa prebacite u posudu za pečenje, a preko toga rasporedite smesu šećera i maslaca. Prelijte ostatkom smese. Pecite otprilike 50 minuta prekriveno aluminijskom folijom. Nekoliko minuta pre kraja foliju skinite kako bi kolač poprimio zlatnosmeđu boju.