Iako je varijanta sa šljivama najpopularnija, u prošlosti su i knedle ili gomboce s kajsijama bile jednako voljene, i to ne bez razloga! Slatke baš koliko treba, očaravajućeg ukusa, ove poslastice već na prvi zalogaj vraćaju u detinjstvo...
Zvali ili knedle ili gomboce, jedno je sigurno — svi ih obožavamo!
Ova neodoljiva poslastica, koja potiče iz Austrougarskog carstva, jedna je od omiljenih na našim prostorima i spada u starinske recepte koji su obeležili svačije detinjstvo.
Mogu da se pripremaju sa šljivama i s kajsijama, ali ne morate da čekajte letnje mesece jer su i verzije knedli od suvog voća jednako ukusne i još slađe.
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 500 grama belog brašna
- 300 grama prezli
- 300 grama suvih kajsija
- 2-3 litra vode za kuvanje
- 3-4 jajeta
- 7 kašika ulja
- 1 kašika putera
- 8 kašika kristal šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- pola kašičice soli
- pola kašičice cimeta i šećer za posipanje (po želji)
Priprema
Stavite kajsije da odstoje oko 20 minuta u hladnoj vodi, pa ih izvadite i stavite na ubrus da se procede.
Oljuštite, isecite na četiri dela i skuvajte krompir. Potom ga, dok je još vruć, dobro umutite mikserom i postepeno dodajte jedno po jedno celo jaje. Zatim dodajte ulje i so, pa brašno i nastavite miksate manjom brzinom.
Stavite na ringlu veliku šerpu u kojoj će se kuvati knedle.
Oblikujte rukama knedle od smese s brašnom i krompirom, a u sredinu svake ubacite po jednu malo nabubrelu suvu kajsiju. Jednu po jednu, spuštajte knedle u ključalu vodu u šerpi i kuvajte sve dok ne isplivau na površinu, pa ređajte na rešetku ili ubrus da se ocede. Dok su još vruće, uvaljajte ih u prezle prethodno propržene na puteru.
Po želji, možete ih posuti šećerom ili cimetom.