DAR PRIRODE

Zovu ga PRIRODNI ČISTAČ ORGANIZMA: Samonikla biljka koja jača imunitet, a odlična je za jetru i creva

Ova višegodišnja biljka ima mnogo lekovitih i nutritivnih svojstava, a prema nekim podacima, ona je bila hrana radnicima koji su gradili kineski zid.

foto: Shutterstock

Zelje je višegodišnja biljka i postoje dve vrste, divlje i pitomo zelje. Divlje zelje je samoniklo, dok se pitomo uzgaja kao i svako drugo povrće.

 

Ova biljka je značajna najviše zbog svoje izuzetne riznice vitamina C, ali i minerala kao što su gvožđe, fosfor i kalcijum.

 

Nutritivna vrednost zelja je ogromna, te tako 100 grama ove namirnice sadrži:

 

  • 48 mg vitamina C;
  • 0,8 gr celuloznih vlakana;
  • 2,4 mg gvožđa;
  • 290 mg kalijuma;
  • 50 mg kalcijuma;
  • 18 mg natrijuma;
  • 43 mg fosfora;
  • 0,3 mg magnezijuma;
  • 0,4 mikrograma vitamina B3;
  • 0,17 mikrograma vitamina B5.

 

Zelje se prošlosti smatralo hranom za siromašne, iako poseduje sve blagodeti za organizam, međutim, sada se i to promenilo, pa je ova biljka postala zastupljenija u ishrani.

 

Zovu ga i čistačem organizma, a najbolje je da ga berete u proleće.

 

Ima snažna diuretska svojstva, pa je odličan kod infekcije mokraćnih kanala, zatim pomaže rad jetre i creva. Zelje je prirodni laksativ, pa podstiče čišćenje creva od parazita i toksina,  a odlično je i za zaustavljanje dijareje zbog elektrolita koje poseduje. Pošto sadrži gvožđe, dobro se pokazalo i kao dodatak ishrani u borbi sa anemijom, odličan je za očuvanje vida, ali i generalno je efikasan u jačanju imuniteta i stvaranju prirodnog odgovora organizma.

 

Najbolja preporuka je da ga jedete kao salatu, jer vitamin C se uništava na visokim temperaturama, pa zelje onda nema svrhu u očuvanju zdravlja.