DAR PRIRODE

Zovu je LEDENA KRALJICA i spada u NAJZDRAVIJE POVRĆE NA SVETU: Ova biljka će vas zauvek kupiti svojim moćima

0

Drugo ime ove biljke je ledena kraljica i smatra se pravom riznicom zdravlja, istorija kaže da su je koristili još Hipokrat i stari Rimljani.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ledena kraljica je danas pomalo zaboravljena, a njena lekovita dejstva svakako to ne zaslužuju.

 

Biljka potočarka je pravi naziv ovog dara prirode koji olako zanemarujemo, a njeni listovi nam mogu pomoći u različitim situacijama i znatno poboljšati zdravlje.

Lečenje promuklosti, zubobolje, malaksalosti, ali i gušavosti su samo neki od dejstava potočarke. Ona deluje blagotvorno i na jetru, a i na kompletan digestivni trakt. Ukoliko biste da pročistite krvne sudove i ojačate imunitet, ova biljka je pravo rešenje za vas.

 

Potočarka spada u najzdravije povrće na planeti, a još Hipokrat ju je koristio u lečenju zubobolje i bolesti grla. Određena istraživanja su pokazala da ova dragocena biljka sadrži više vitamina C od limuna i pomorandže i više gvožđa od spanaća.

 

Takođe, vitamina E ima u značajnim količinama, a znamo da se on zove i vitamin mladosti. Zbog velike koncentracije kalijuma i kalcijuma, ova biljka je snažan diuretik i pomaže u mršavljenju.

 

Nasturtium officinale je latinski naziv potočarke, a postoje određene tvrdnje da ona sprečava rast i razmnožavanje bakterija, a posebno se preporučuje pušačima da pročiste svoja pluća.

 

Potočarka je dobra preporuka i za dijabetičare i za osobe koje imaju probleme sa bešikom, a dobra je u prevenciji raka prostate, limfnih čvorova, želuca i debelog creva.

 

Raste u vodi i pored vode, a njene listove treba brati pre cvetanja dok su manje gorki, najbolji način je da je jedete kao salatu uz obrok i možete dodati maslinovo ulje, luk, biber, pa ostavite da odstoji par sati kako bi se oslobodili svi lekoviti sastojci.

 

 

makonda-tracker