obavezno probajte

Za iskašljavanje, reumu, imunitet... ČAJ & SIRUP od ovog začina deluju brzo i predivnog su ukusa (RECEPT)

Obično dodatmo jedan do tri listića da bi jelo bilo ukusnije, a ovaj začin može se koristiti na mnogo načina.

foto: Julenochek/Shutterstock

Lovor je biljka poznata od davnina, a široku primenu imao je i u antičko doba i u srednjem veku.

 

Nama je danas njegov list najpoznatiji kao dodatak jelima koji pruža bogat i pun ukus, ali je malo poznato da se lovorov list može koristiti i kao narodni lek.

 

Poznato je da je on efikasan za bolje varenje, kao analgetik, naročito kod bolova u ušima, reume i glavobolje.

 

Uz to se često koristi i za jačanje imuniteta i iskašnjavanje sekreta, a pogodan je i za eliminisanje viška soli iz organizma.


Postoji mnogo načina da se koristi lovorov list, a jedan od najpoznatijih je čaj. Međutim, mnogi se kunu u domaći sirup, koji je ukusan i deluje snažno kod kašlja i bolova u grlu.

 

foto: YAY Media AS / Alamy, Profimedia

Domaći sirup od lovora


Sastojci:

 

  • 6 suvih listova lovora
  • sok od jednog limuna
  • 3 kašike domaćeg meda
  • 300 mililitara vode

 

Priprema


Prokuvajte vodu, pa ubacite listiće lovora i kuvajtejoš pet minuta, pa sklonite s vatre i poklopite.


Posle 5-10 minuta, izvadite listiće i ostavite da se prohladi, pa dodajte sok od jednog limuna i med.


Nakon što se ohladi, prelijte u staklenu i prethodno sterilisanu teglu.


Primena


Uzimajte po jednu kašičicu triput dnevno.

 

Čaj od lovorovog lista

 

foto: Profimedia

Sastojci:

 

  • pakovanje lovorovog lista
  • 1,5 l vod
  • 3 kašike meda

 

Priprema

 

Prelijte lovorov list vodom, pa ostavite da odstoji pola sata. Potom kuvajte i pustite da ključa oko pet minuta, pa skinite sa vatre. Ostavite da se hladi oko 40 minuta, pa izvadite listiće i dodajte med.

 

Primena

 

Pijte svakog dana po trećinu šolje, tokom 5 dana.