nije uvek razlog za brigu

U 90 odsto slučajeva je — ISTI UZROK: 8 stvari zbog kojih može da vas boli grlo

0

Jedna od najnapornijih, bezazlenih ili ne, stanja jeste grlobolja — osećaj oštrog probadanja, suvoće ili peckanja koji ne prolazi danima. U pitanju je čest simptom zbog kog uglavnom ne brinemo previše, ali jesmo li u pravu kada ga shvatamo olako? Sve zavisi od toga koliko traje i koji simptomi ga prate.

foto: Image Point Fr/Shutterstock
foto: Image Point Fr/Shutterstock

Bol u grlu jedna je od čestih jesenjih i zimskih boljki, kako zbog naglih promena temperature, čak i u toku jednog dana, tako i zbog virusa i bakterija, a on je uglavnom veoma neprijatan.


Uglavnom se javlja osećaj grebanja, suvoće, probadanja kao iglicama, iritacije, peckanja... U nekim slučajevima osećaj može da se pogorša prilikom gutanja ili govora, a nekad ga prate i crvenilo grla i krajnika.


Ovaj simptom može da prati niz drugih pokazatelja bolesti: zapušen nos ili curenje iz nosa, kijanje, kašljanje, povišena telesna temperatura, oticanje žlezda u predelu vrata, promuklost, poteškoće pri gutanju, gubitak apetita itd.
U većini glučajeva bol u grlu izazivaju infekcije, ali uzrok može da bude i nešto sasvim bezazleno poput suvog vazduha. Neretko ovo stanje prolazi samo od sebe, ali u nekim slučajevima je neophodno posetiti lekara.

 

Koji su mogući uzroci grlobolje?

 

  • Prehlada ili grip (ili neka druga virusna infekcija)


Virusi izazivaju čak 90 odsto slučajeva bola u grlu, navodi se u studiji Memorijalnog univerziteta u Njufaundlendu iz 2011. godine.


To su najčešće:

  1. Virus influence, koji izaziva grip
  2. Epštajn-Barov virus, koji izaziva mononukleozu
  3. Morbili virus, koji izaziva male boginje
  4. Varičela-zoster virus, koji izazive varičelu i herpes zoster
  5. Paramiksovirus, koji izaziva zauške
Grlobolja, Bol u grlu
foto: Pormezz/Shutterstock
  • Bakterijska infekcija


Kada je reč o bakterijama, najčešći uzročnik grlobolje je neka iz grupe A Streptococcus, a streptokokne infekcije izazivaju skoro 40 procenata bolova u grlu kod dece.


Međutim, ovako mogu da deluju i tonzilitis i seksualno prenosiva oboljenja kao gonoreja i hladimidija.

 

  • Alergije


Kada imuni sistem reaguje na alergene kao što su polen, trava ili životinjska dlaka, oslobađaju se supstance koje izazivaju simptome poput zapušenosti nosa, suzenja očiju, kijanja i — iritacije grla.


Višak nosnog sekreta može da se sliva nazad u grlo, što pravi dodatni problem.

 

  • Suv vazduh


Kada je vazduh suvlji, on "izvlači" vlažnost iz usne duplje i grla, zbog čega se javlja osećaj grebanja u ovom delu tela. To je obično slučaj u zimskim mesecima, kada se prostorije dodatno zagrevaju.

 

bol u grlo, grlo, upala grla, prehlada, kašalj
foto: Shutterstock
  • Duvanski dim, aerozagađenje i slični iritansi


Mnoge štetne hemikalije u vazduhu mogu da izazovu grlobolju, uključujući zagađenje vazduha, duvanski dim, osveživače vazduha, proizvode za održavanje higijene doma...

 

  • Povreda

 

Često je ovo najočigledniji odgovor, ali ga se ne setim odmah. Jeste li se nedavno udarili, makar i vrlo blago u predelu vrata? Čak i zaglavljeno parče hrane može da iritira grlo.

 

  • Gastroezofagealna refluksna bolest


Stanje kada se želudačna kiselina vraća u jednjak, pa čak i do grla, može da izazove iritaciju sluzokože. U ovim slučajevima se uglavnom oseća i gorušica.

 

  • Tumor

 

Ovo je najmanje verovatan uzrok, budući da su tumori grkljana ili jezika izuzetno retki i na njih se posumnja tek kada grlobolja traje veoma dugo.
 

 

makonda-tracker