savršeno za uskrs

Kremasta, slojevita, iznenađujućeg ukusa! Bogata KOLIBRI TORTA, ponos Jamajke i poslastičarstva (RECEPT)

Jedna od omiljenih domaćih poslastica s Jamajke osvojila je svet, i to ne bez razloga! Ako obožavate jak ukus oraha i sira, kao i više bogatih kora, ova raskošna torta je baš za vas.

foto: Lilly Trott/Shutterstock

Kolibri torta je popularna torta poreklom s Jamajke, iako se obično veruje da je nastala na tlu Amerike.


Prvi put je napravljena pod imenom Doktor-ptičja torta, po nacionalnom simbolu Jamajke, kolibriju s perjanicama, koji se još zove i doktor-ptica.

 

Recept za ovu neverovatnu poslasticu je 1968. godine predstavljen Amerikancima, koji su poludeli za raskošnom tortom od kora i sira i popularizovali je tokom sedamdesetih kao Kolibri tortu, zahvaljujući brojnim kuvarima koji su objavljivani širom zemlje i potom prevođeni na više jezika.

 

Za nju je karakteristično što ima najmanje dve do tri kore, u čijoj su osnovi orasi ili lešnici, a obavezni sastojci su gnječena banana, ananas i krem sir. Iako postoje mnoge varijante ove predivne poslastice, to su osnovna pravila bez kojih nema kvalitetne torte nazvane po najmanjoj ptici na svetu.

 

foto: Hinzefoto/Shutterstock

Sastojci

 

Za koru:

 

  • 450 grama brašna
  • 300 grama šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 3 jajeta
  • 250 mililitara ulja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 ½ kašičica cimeta
  • 1 konzerva kompota od ananasa
  • 3 zrele banane
  • 150 grama seckanih oraha

 

Fil od sira

 

 

  • 500 grama krem sira
  • 230 grama omekšalog putera
  • 300 grama šećera u prahu
  • 3 kašičice vanilinog ekstrakta

 

Priprema


Zagrejte rernu na 175 stepeni i podmažite tri okrugla kalupa za pečenje i pospite brašnom. Ako nemate tri kalupa, pecite u jednom, jednu po jednu koru, iz tri puta.


U jednoj činiji pomešajte brašno sodu bikarbonu, prašak za pecivo, malo soli i cimet.


U drugoj posudi umutite mikserom jaja, šećer, ulje i vanilu, pa umešajte ananas i izgnječene banane. Potom postepeno dodajte mešavinu suvih sastojaka, uz mešanje varjačom dok ne dobijete homogenu smesu.
Na kraju dodajte orahe i dobro promešajte.


Testo podelite na tri dela, pa pecite u kalupima ili u jednom ispecite tri kore po 20 minuta.


Pečene kore izvadite i ostavite da se hlade.


Ređajte kora-fil-kora-fil-kora, pa premažite ostatkom fila celu tortu, ili šlagom, po ukusu.


Ukrasite mlevenim ili seckanim orasima ili čokoladom.