Za doboš tortu ima nekoliko različitih načina spremanja, a ovo je jedan od najlepših i zasigurno će biti najukusnija.
Doboš torta je prava poslastica za velika porodična okupljanja i iako je malo zahtevnija, nećete se pokajati.
Potrebno vam je malo više vremena i veštine, ali ovakva torta je vredna truda.
Sastojci:
Za kore (10 komada):
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- Po želji sitno rendana korica limuna
Za krem:
- 5 jaja
- 200g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 200g čokolade za kuvanje
- 200g putera
Za karamel glazuru:
- 200g kristal šećera
- 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
- 2 kašike otopljenog putera
Za dekoraciju:
- 1 kesica čokoladnog šlag krema
Priprema:
Kore:
Na papir za pečenje iscrtajte dva kruga prečnika 20cm.
Odvojte belanca od žumanca, za početak samo 3 jaja. Belanca umutite penasto sa prstohvatom soli, zatim dodavati kašiku po kašiku šećera do belanca ne budu čvrsta i sjajna. Smanjite brzinu miksera nakon toga i dodajte jedno po jedno žumance.
Brašno (3 kašike) direktno prosejati preko umućenih jaja, pa smesu špatulom vrlo nežno promešati dok se jaja i brašno ne povežu u lepu, glatku i jednoličnu smesu, bez grudvica.
Dobijenu smesu rasporedite u 5 krugova, u svaki po 3 kašike.
Rernu zagrejte na 160 stepeni i obratite pažnju jer kore bukvalno budu gotove za 2-3 minuta.
Gotove kore složite jednu na drugu i prekrijte krpom, a od preostala 3 jaja pripremite sledeću turu.
Nastavak na sledećoj strani...