icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Recept

Čokolada i karamel-glazura — savršeno za SVEČANI RUČAK: Doboš torta je KRALJICA svih poslastica

Podeli:

Za doboš tortu ima nekoliko različitih načina spremanja, a ovo je jedan od najlepših i zasigurno će biti najukusnija.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Doboš torta je prava poslastica za velika porodična okupljanja i iako je malo zahtevnija, nećete se pokajati.

 

Potrebno vam je malo više vremena i veštine, ali ovakva torta je vredna truda.

 

Sastojci:


Za kore (10 komada):

 

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • Po želji sitno rendana korica limuna

 

Za krem:

 

  • 5 jaja
  • 200g kristal šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 200g putera

 

Za karamel glazuru:

  • 200g kristal šećera
  • 2 kašike sveže ceđenog limunovog soka
  • 2 kašike otopljenog putera

 

Za dekoraciju:

  • 1 kesica čokoladnog šlag krema

 

Priprema:


Kore:


Na papir za pečenje iscrtajte dva kruga prečnika 20cm.


Odvojte belanca od žumanca, za početak samo 3 jaja. Belanca umutite penasto sa prstohvatom soli, zatim dodavati kašiku po kašiku šećera do belanca ne budu čvrsta i sjajna. Smanjite brzinu miksera nakon toga i dodajte jedno po jedno žumance.


Brašno (3 kašike) direktno prosejati preko umućenih jaja, pa smesu špatulom vrlo nežno promešati dok se jaja i brašno ne povežu u lepu, glatku i jednoličnu smesu, bez grudvica.


Dobijenu smesu rasporedite u 5 krugova, u svaki po 3 kašike.
Rernu zagrejte na 160 stepeni i obratite pažnju jer kore bukvalno budu gotove za 2-3 minuta.


Gotove kore složite jednu na drugu i prekrijte krpom, a od preostala 3 jaja pripremite sledeću turu.

 

Nastavak na sledećoj strani...

Inicijalizacija u toku...