tražićete parče više

Jugosloveni su je čuvali za posebne momente: BOEM TORTA — klasik među raskošnim poslasticama (RECEPT)

0

Čokoholičari, pred vama je najbolji recept baš po vašoj meri!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Boem torta svakako je jedna od onih za koje su svi čuli, svi su ih probali i kroz generacije prenose recept s kolena na koleno, a ne znaju poreklo njenog neobičnog imena.


Ova predivna slojevita poslastica od lešnika i čokolade uživa veliku popularnost širom Balkana, a manje-više se svugde pravi na isti način. Neko preferira da umesto lešnika koristi orahe, neko smanji čokoladu kako torta ne bi bila toliko slatka, a u svakom slučaju — svaki zalogaj je kao magija!

 

Sastojci:


Za kore

 

  • 12 belanaca
  • 150 grama šećera
  • 250 grama pečenih mlevenih lešnika
  • 2 kašike kakaoa
  •  

Za žuti fil

 

  • pola litra mleka
  • 6 žumanaca
  • 70 grama šećera
  • 2 kesice vanil šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike gustina

 

Za crni fil

 

  • 6 žumanaca
  • 70 grama šećera
  • 4 štangle čokolade
  • 200 grama maslaca

 

Za glazuru

 

  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike vode
  • 3 štangle čokolade

 

Čokoladna torta
foto: Profimedia

Priprema


Kore


Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodati mlevene lešnike i kakao. Lagano kašikom sve umešati, pa izliti u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom ili podmazanu. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata.
Biskvit ostaviti da se prohladi, pa iseći na tri kore.


Za žuti fil


Umutiti žumanca mikserom, dodati šećer i vanilil šećer, pa kašikom mešati uz postepeno dodavanje brašna. Razmutiti gustim u malo odvojenog mleka, pa umešati u fil. Zatim ostatak mleka skuvati, skinuti s vatre, dodati fil, pa skuvati kao puding. Ostaviti da se hladi.


Za crni fil


Penasto umutiti žumanca i šećer, pa staviti da kuva na pari. Pri kraju dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi, pa skloniti s vatre. Ostaviti da se hladi, pa prohlađenom dodati istopljen i umućen maslac.


Ređanje


Staviti koru, pa premazati žuti fil, pa crni film, pa ponovo koru, pa žuti fil, pa crni fil, pa ponovo koru.


Glazura


Pomešati šećer s vodom i staviti na srednju vatru, pa kad se šećer istopi, dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi. Odmah preliti preko torte i ostaviti da se hladi i stegne.

 

 

makonda-tracker