Čokoholičari, pred vama je najbolji recept baš po vašoj meri!
Boem torta svakako je jedna od onih za koje su svi čuli, svi su ih probali i kroz generacije prenose recept s kolena na koleno, a ne znaju poreklo njenog neobičnog imena.
Ova predivna slojevita poslastica od lešnika i čokolade uživa veliku popularnost širom Balkana, a manje-više se svugde pravi na isti način. Neko preferira da umesto lešnika koristi orahe, neko smanji čokoladu kako torta ne bi bila toliko slatka, a u svakom slučaju — svaki zalogaj je kao magija!
Sastojci:
Za kore
- 12 belanaca
- 150 grama šećera
- 250 grama pečenih mlevenih lešnika
- 2 kašike kakaoa
Za žuti fil
- pola litra mleka
- 6 žumanaca
- 70 grama šećera
- 2 kesice vanil šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike gustina
Za crni fil
- 6 žumanaca
- 70 grama šećera
- 4 štangle čokolade
- 200 grama maslaca
Za glazuru
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- 3 štangle čokolade
Priprema
Kore
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodati mlevene lešnike i kakao. Lagano kašikom sve umešati, pa izliti u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom ili podmazanu. Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata.
Biskvit ostaviti da se prohladi, pa iseći na tri kore.
Za žuti fil
Umutiti žumanca mikserom, dodati šećer i vanilil šećer, pa kašikom mešati uz postepeno dodavanje brašna. Razmutiti gustim u malo odvojenog mleka, pa umešati u fil. Zatim ostatak mleka skuvati, skinuti s vatre, dodati fil, pa skuvati kao puding. Ostaviti da se hladi.
Za crni fil
Penasto umutiti žumanca i šećer, pa staviti da kuva na pari. Pri kraju dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi, pa skloniti s vatre. Ostaviti da se hladi, pa prohlađenom dodati istopljen i umućen maslac.
Ređanje
Staviti koru, pa premazati žuti fil, pa crni film, pa ponovo koru, pa žuti fil, pa crni fil, pa ponovo koru.
Glazura
Pomešati šećer s vodom i staviti na srednju vatru, pa kad se šećer istopi, dodati čokoladu i mešati dok se ne istopi. Odmah preliti preko torte i ostaviti da se hladi i stegne.