Kolibri torta je jedna od najčešće spremanih torti za Uskrs u svetu. Evo recepta slavnog kuvara Džejmija Olivera!
Sastojci:
Za testo:
250 ml maslinovog ulja
350 gr brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica mlevenog cimeta
350 gr žutog šečera
4 zrele banane srednje veličine
400 gr ananasa
1 kašičica ekstrakta vanile
50 grama pekan oraha
Za fil:
400 gr prah šećera
150 gr putera (na sobnoj temperaturi)
200 gr krem sira
2 limete
Za posipanje:
100 gr kristal-šećera
50 gr pekan oraha
Ukoliko nemate ideju: Naj dekor za predstojeći praznik (VIDEO)
Priprema: Prosejte brašno i cimet, dodajte prašak za pecivo, šećer i malo morske soli. Izmrvite banane kašikom, dodajte oceđene kockice ananasa, ulje, jaja i vanilu. Umutite dobro, dodajte iseckane orahe pa podelite smesu u dva okrugla pleha i pecite oko 40 minuta, dok ne dobijete zlatnožuti, elastični biskvit. Izvadite iz kalupa i ohladite na žici.
Za glazuru, umutite puter i prosejani prah-šećer, dodajte krem-sir, narendanu koru i sok jedne limete, pazite da ne premutite krem. Ohladite u frižideru dok spremate smesu za posipanje torte.
Za grilijaš-smesu kojom ćete dekorisati tortu, u tiganj sipajte šećer, dodajte malo vode i malo soli, pa spustite orahe i polako okrećite tiganj da smesa dobije ravnomernu smeđu boju. Izručite na pleh prekriven pek-papirom, sačekajte da se ohladi, pa izlomite i sameljite.
Zdrava poslastica: Jednostavan kolač sa suvim voćem koji će vas oduševiti! (RECEPT)
Namažite fil preko prvog biskvit-testa, prekrijte drugim pa premažite ostatkom fila. Pospite samlevenim grilijašem i ukrasite dodatno po želji.