Ako volite klasične jake poslastice koje obiluju moćnim ukusom koštunjavih plodova, a vrlo su kremaste, ova će vas oduševiti.
![foto: Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia/](/data/images/2022/04/04/15/337724_beliegipategipcankatortareceptprofimedia0528571792_ff.jpg?ver=1649077996)
Iako je nazvana Beli Egipat, veruje da ova torta ne potiče iz pomenute zemlje. Ono što je poznato jeste da je ogromnu popularnost izgradila u Rumuniji, kao i da je vrlo teško pronaći originalni izvor.
U svakom slučaju, ova bogata i velika torta spada u omiljene na Balkanu, a u prošlosti je spadala u najdraže dezerte po izboru baka, u danima kada su se obično pravile velike torte s mnogo jaja i šećera.
Dodatni saveti
- Ukoliko želite da je napravite za neki poseban događaj, imajte na umu da to morate učiniti bar dan ranije, jer mora da se stegne u frižideru, a kore možete napraviti i dva dana ranije i držati na hladnom.
- Obično se preporučuje da se tri kore spremaju odvojeno, a oni koji su probali da naprave jedan ogroman biskvit i potom ga podele na tri kore kažu da je moguće i ovako — ali morate biti vrlo oprezni da vam ne splasne i da ne utrošite materijal džabe.
- Žuti i beli fil moraju da budu hladni pre nanošenja slojeva na koru.
![Dinastija torta, Bela torta, Torta sa šlagom, Šlag, Torta](/data/images/2022/03/02/11/336047_belatortasaslagomshutterstock-262911854_ff.jpg?ver=1649078060)
Sastojci
Za kore:
- 11 belanaca
- 11 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 11 kašika mlevenih oraha
- 3 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za žuti fil:
- 800 mililitara mleka
- 11 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 grama bele čokolade
- 8 kašika gustina
- 100 grama margarina
Za beli fil:
- 300 mililitara slatke pavlake
- 1 čaša kisele pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
- 100 grama mlevenog lešnika (pečenog)
Dekoracija
- po želji
Priprema
![torta, torta sa orasima](/data/images/2020/10/15/15/307413_shutterstock-622295294_ff.jpg?ver=1649078100)
Kore
Umutite belanca sa šećerom, u čvrst sneg, pa dodajte pažljivo mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni makar 15 minuta ili dok "test čačkalicom" ne pokaže da je gotovo. Nemojte vaditi odmah iz rerne, već ostavite da se u poluotvorenoj rerni prohladi, da ne splasne biskvit. Potom izvadite i ostavite da se hladi, pa ohlađeno vertikalno presecite na tri kore.
Druga opcija je da se mere podele na tri dela i da se svaka kora peče odvojeno.
Žuti fil
Umutite žumanca mikserom, pa dodajte šećer i nastavite da mutite. Potom dodajte gustin razmućen u malo vode i dva decilitra mleka. Ostatak mleka stavite da prokuva, pa skloniti sa vatre, dodati fil, dobro promešati i vratiti na ringlu. Kuvati nekoliko minuta uz neprestano mešanje.
Kada se ovaj fil ohladi, dodajte mu margarin i otopljenu čokoladu, pa sve dobro umutite.
Beli fil
Umutite slatku pavlaku sa šećerom, pa dodajte pavlaku i na kraju lešnik. Sve dobro promešajte.
Ređanje
Stavite jednu koru, pa je premažite žutim filom. Preko njega stavite beli fil, pa ponovo koru, pa ponovite žuti i beli fil, pa ponovo koru. Preko nje namažite red žutog, pa red belog fila.
Dekoracija
Možete ukrasiti tortu po želji: šlagom, topljenom čokoladom, bombonicama, šarenim mrvicama itd.