važno je da znate

Mislite i o OVIM detaljima: Da li je moguće zatrudneti tokom menstruacije?

Šta nauka kaže o večitoj dilemi može li da dođe do začeća tokom menstrualnog krvarenja?

foto: Shutterstock

Ukoliko (ne) planirate drugo stanje, praćenje menstrualnog ciklusa je veoma važno. Tako ćete biti svesni kada je najviša, a kada najniža mogućnost za začeće.


Jedno od najčešćih verovanja jeste da je jedini period u ciklusu kada nije moguće da dođe do trudnoće sam period menstrualnog krvarenja. Da li je to istina? Postoji li, makar i minum, verovatnoće da se ona ipak dogodi?

 

  • Kako dolazi do začeća?


Menstrualni ciklus obično traje 28 dana, ali ima zdravih žena kojima je normalno da menstruaciju dobijaju na 25 ili 40 dana. U slučaju žena čiji ciklus traje prosečnih 28, do ovulacije dolazi 14. dana menstrualnog ciklusa, računajući od prvog dana poslednje menstruacije. Međutim, to nije "mrvo slovo na papiru", već niz faktora može da odredi početak ovulacije.

 

foto: Nutlegal Photographer/Shutterstock

Kada će se dogoditi ovulacija zavisi od hormonskog statusa žene, a ona može da se dogodi u roku od 28 do 36 sati nakon otpuštanja luteinizirajućeg hormona. Ukoliko su spermatozoidi "na raspolaganju" jajnoj ćeliji, može da dođe do začeća.

 

  • Kako žena može da zatrudni tokom menstruacije?


Ponekad je lako pomešati neki drugi vid vaginalnog krvarenja s početkom menstruacije — krv može da se pojavi na vešu kao pokazatelj ovulacije i moguće da ste baš u trenutku kada se ona pojavi zapravo najplodniji.


To, drugim rečima, znači da je moguće zatrudneti prilikom svakog nezaštićenog odnosa, čak i kada deluje vrlo malo verovatno.

 

Najčešći slučaj su žene kojima ciklus traje vrlo kratko, odnosno kod onih kojima se ovulacija dešava vrlo blizu početka menstruacije. Stručnjaci kažu da žene koje imaju kraći ciklus i raniju ovulaciju najčešće mogu da zatrudne poslednjeg dana krvarenja. Recimo, kada ciklus traje 24 dana, ovulacija može da se dogodi devetog dana ciklusa, a to dalje znači da odnos petog dana ciklusa može da dovede do začeća ako se jajna ćelija sretne s tzv. kvalitetnim spermatozoidima. Teorijski, spermatozoidi u materici mogu da prežive 72 sata, dok jajna ćelija može da opstane do 49 sati, pa je oplodnja moguća pet dana pre i pet dana posle ovulacije.


Isto je i s neredovnim ciklusima, kod kojih je teško izračunati vreme ovulacije.
Tada obično krvarenje koje na prvi pogled deluje kao menstrualno zapravo nije bilo to.

 

Tu je i fenomen početka ovulacije dok menstruacija još traje.

 

foto: Body Stock/Shutterstock
  • Kada je moguće zatrudnet i tokom menstruacije?

 

Dakle, verovatnoća da će do trudnoće doći prilikom seksa tokom krvarenja dogoditi je izuzetno niska, ali ipak postoji. Obično se to dešava u sledećim situacijama:

  1. Kada žena misli da ima menstruaciju, a zapravo doživljava samo ovulacijsko krvarenje. Ovakvo krvarenje naziva se još i intermenstrualnim i tačkastim, a javlja se kod 5-13 procenata žena. Ono se događa zbog niza razloga: oralne kontracepcije, trudnoće, infekcija, fibroida, polipa, poremećaja krvarenja, kancerogenih promena... Najčešće je takva krv vrlo svetloružičasta ili gotovo ružičasta i traje jedan do dva dana, ali u retkim slučajevima može da bude i smeđe boje i da se ispolji kao obilnije krvarenje s ugrušcima.
  2. Kad ovulacija počne i pre nego što je završeno menstrualno krvarenje.
  3. Kad se ovulacija dogodi koji dan nakon završetka menstruacije, budući da spermatozoidi mogu da oplode jajnu ćeliju 72 sata nakon ejakulacije i ulaska u jajovod.
  4. Kad žena ima kraći menstrualni ciklus od prosečnog i, samim tim, manje vremena između menstruacije i ovulacije.

U svakom slučaju, ljudsko telo nije dobro programirana mašina već živ organizam u kom većina stvari zavisi jedna od druge, što znači da trudnoća može da se dogodi bilo kad. Zato u ogromnom broju slučajeva do ovulacije ne dolazi baš 14. dana ciklusa i zato je važno odgovorno pristupiti odnosima, u skladu s time da li je trudnoća željena ili ne.