obratite pažnju

Pokazaće vam ako nešto s vašim telom NIJE U REDU: Vaginalni sekret ― na šta ukazuje njegova BOJA?

Vaginalni sekret je najnormalnija pojava u životu svake žene, ali nekada nam upravo on može biti prvi pokazatelj da nešto nije u redu i da je nastupila infekcija ili, čak, nešto ozbiljnije.

foto: Shutterstock

Vaginalni sekret je najnormalnija i regularna pojava u toku ciklusa svake žene, koliko god nam nekad smetao i bio neugodan. Normalan vaginalni sekret je funkcija tela koja je zdrava i prirodan način zaštite vaše vagine.

 

 

I dok većinom nemamo razloga za brigu kada je sekret u pitanju, sem što nam možda ne prija na donjem vešu, poneki tip vaginalnog sekreta može biti indikator infekcije.
 

  • Tipovi vaginalnog sekreta

 

Postoji nekoliko različitih tipova vaginalnog sekreta. Oni se razlikuju prema boji i konzistenciji. Dok su neki tipovim sasvim normalni, drugi ukazuju na stanje koje zahteva lečenje (vaginalete, antibiotici, antimikotici...).

 

Beli

 

Beli sekret na početku ili kraju menstrualnog ciklusa sasvim je normalan. Ipak, ukoliko ga prati svrab i izgledom liči na sitni sir, on je verovatno pokazatelj gljivične infekcije. 

 

Proziran, vodenast

 

Ovakav tip sekreta je najnormalniji. Može se pojaviti bilo kad u toku meseca, a posebno može biti vidljiv nakon vežbanja.

 

foto: Shutterstock

Proziran, rastegljiv

 

Ovakav sekret, koji podseća na sirovo belance, pokazuje da najverovatnije ovulirate. Ovo je idealno vreme da radite na bebi jer ste tada najplodniji (ili, ukoliko vam je to cilj, da izbegnete trudnoću korišćenjem kontracepcije).

 

Braon, krvav

 

Sekret na kraju vašeg ciklusa može izgledati braon, tik nakon menstruacije, a to su njeni "poslednji znaci". Ipak, i tokom ciklusa možete uočiti male količine krvi između menstruacije. Ako se umesto menstruacije javi tačkasto krvarenje, ono može bit iznak rane trudnoće. Kod nekih žena, tačkasto krvarenje može biti i jasan znak ovulacije. Ukoliko primetite krvarenje tokon rane faze trudnoće, ono može biti znak pobačaja.

 

U retkim slučajevima je braon ili crveni sekret znak endomentrioze ili, čak, tumora. Važno je da redovno idete na kontrole kod ginekologa i radite PAPA testove. 

 

Zelen ili žut

 

Kada je sekret u zelenoj ili žutoj boji, gust, i propraćen neprijatnim mirisom ribe, to nije dobar znak. Ovakav sekret ukazuje na infekciju, i često može biti  znak trihomonijaze.

 

Ukoliko imate neobičan sekret uz druge simptome, hitno se javite doktoru. Simptomi uključuju abdominalne bolove, neobjašnjiv gubitak težine, zamor, učestalo mokrenje...