povoljan, a moćan

Bez obzira na godine i tip kože: Ovo je JEDINI proizvod za negu lica, vrata i dekoltea koji vam treba CELE GODINE

0

Najmoćnije sredstvo za očuvanje lepote i zdravlja kože već se nalazi u organizmu, a njegovu proizvodnju možete podstaći ishranom i dodati nove količine uz pomoć seruma koji danas nisu ni skupi

foto: puhhha/Shutterstock
foto: puhhha/Shutterstock

Nega kože obavezna je da bi se sačuvale elastičnost i čistoća i kako bi se odložile prve bore, a to važi bez obzira na temperaturu. Leti ćemo koristiti hidratantne kreme s većim SPF-om, "tešku" rutinu zameniti laganijom, češće uživati u pilinzima, dok zimi hidratacija mora da bude na prvom mestu, s pilingom treba da budemo oprezniji, posvećujemo više pažnje nezi ruku...


Međutim, u svako doba godine, jedan proizvod mora da bude na prvom mestu dok brinemo o zdravlju i lepoti lica – hijaluronska kiselina.

 

  • Šta je hijaluronska kiselina?


Hijaluronska kiselina je prirodni glikozaminoglikan, koji se nalazi u ljudskom telu kao osnovni sastojak. Ulazi u sastav pupčane vrpe, očiju, dermisa...


Što se tiče konkretno kože, upravo je hijaluronska kiselina taj sastojak u njenoj strukturi koji joj pruža hidrataciju, tonus i fleksibilnost, a vezuje vodu i zadržava je u dubljim slojevima.

 

Serum za lice, Hijaluronska kiselina, Hijaluron, Nega kože, Nega lica, Koža lica, Lepota, Nega lepote
foto: Microgen/Shutterstock
  • Kako deluje hijaluronska kiselina?

 

Ovaj glikozaminoglikan neretko se naziva "sunđerom kože", zbog njegovog svojstva da prikuplja i zadržava vodu. Zahvaljujući tome, koža u svojoj strukturi zadržava vlažnost i bila punija. Štaviše, hijaluronska kiselina može da sačuva vodu u količini 1.000 puta većoj od sopstvene težine! To znači da 15 grama ove kiseline može da zadrži 15 kilograma vode u telu, ali ovo nije večno – vremenom količina hijaluronske kiseline u organizmu opada, kao i kolagen i elastin.

 

  • Zašto treba koristiti hijaluronsku kiselinu?

 

Upravo iz toga razloga što je prirodno smanjivanje ove kiseline u organizmu, neophodno je koristiti proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu ili sam serum sa hijaluronskom kiselinom. Posebno je to važno za ljude koji imaju suvu kožu, a ona će biti korisna za svaki tip kože.

 

Uz to što hidrira, ovaj sastojak je efikasan u zaceljivanju rana, ima antizapaljensko dejstvo i pomaže obnavljanje ćelija. On deluje i u sprovođenju hranljivih materija do ćelija kože, što je značajno za njihovu renegeraciju, a poboljšaće i stanje barijere, tako što fizički prekriva receptore ćelija kože koji su uključeni u proces upale.

 

Serum za lice, Nega kože, Koža lica, Nega lepote
foto: SabOlga/Shutterstock
  • Hijaluronska kiselina u hrani

 

Pored toga što su proizvodi za negu kože koji sadrže hijaluronsku kiselinu važni za zdravlje i lepotu kože lica, vrata i dekoltea, njeno stvaranje možete podstaći uz pomoć ishrane. Najvažnije je obratiti pažnju na unos vitamina i minerala koji deluju tako što pojačavaju proizvodnju hijaluronske kiseline i neophodni su za sintezu kolagena. To su na prvom mestu:

  1. magnezijum (zeleno lisnato povrće, jagode, kruške, banane, jabuke...)
  2. vitamin C (citrusi, peršun, crvena paprika, paradajz, karfiol, zeleno lisnato povrće...)
  3. cink (mahunarke, meso, kokos...)

 

makonda-tracker