možda niste znali

Obično nije razlog za brigu, ALI... Šta izaziva misteriozni SVRAB KOŽE i kada je vreme za posetu lekaru

0

Razlog neobjašnjivog svraba je obično bezazlena suva koža, ali postoje situacije u kojima je on simptom nekog neotkrivenog stanja

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Gotovo da ne postoji ništa iritantnije od upornog i vrlo snažnog svraba, naročito ukoliko se ovaj osećaj javi u delu tela koji nije lako dohvatiti. Neretko se dešava da vam se da čini da se svrab pojačava što se više češete i onda se vrtite u začaranom krugu.


Obično je krivac krajnje bezazlen, a najčešće je to ― suva koža. Iako je ovaj problem s kožom češći u zimskim mesecima, važno je imati na umu da efekat na suvoću kože ima i starenje, odnosno promene u hormonskom statusu koje stanjuju kožu i oduzimaju joj vlažnost, protiv čega su sjajni borci hidratantne kreme i povećan unos vode.

 


Naravno, postoje slučajevi kada je svrab kože simptom nekog stanja.


To je simptom koji ne treba da ignorišete, naročito ukoliko traje neko duže vreme ― napominje dermatolog dr Šilpi Ketarpal iz čuvene Klinike Klivlenda.

 

  • Kako prepoznati svrab zbog kog treba da se zabrinemo?


Ukoliko niste sigurni da li je svrab koji osećate bezazlen, ovaj kratak vodič može vam pomoći.

 

Svrab, Češanje, Ekcem, ujed komarca
foto: Shutterstock

 

 

  • Suva koža. Imate osećaj suvoće, svrab i koža se peruta. Iako kratkotrajno, kreme s hidratantnim efektom mogu pomoći.
  • Reakcija na lekove. Ako ste nedavno popili neki medikament koji ranije niste koristili, a pojavio vam se manji ili veći osip koji prati svrab moguće da je ovo uzrok.
  • Kožni problemi (kao ekcem). Svrab se pojavljuje na određenim delovima kože, mogu da ga prate crvenilo, plikovi itd.
  • Neko skriveno oboljenje. Srbi celo telo, a koža naizgled deluje normalno.

 

  • Koje bolesti izazivaju svrab kože?


Među stanjima na koja može da ukaže svrab su neka oboljenja jetre, sideropenijska anemija, poremećaji u radu štitaste žlezde, čak i neke vrste kancera (u vrlo, vrlo retkim slučajevima).


Iako koža ne odaje nikakvu promenu, svrab se tada javlja širom tela, a nestaje nakon dijagnostikovanja i prilikom lečenja stanja koje ga izaziva. Ukoliko ste promenili nešto u tretiranju kože, poput kozmetičkih proizvoda, a i dalje osećate misteriozni svrab trebalo bi to da kažete svom lekaru kako bi vam predložio adekvatne analize.

 

 

makonda-tracker