ZDravlje žene

Da li ometa začeće, trudnoću i intimne odnose? Zavaljena materica se otkriva sve češće, a ovo treba da znate o njoj

0

Zabačena (zavaljena) materica javlja se kod četvrtine žena, a u pitanju je tema o kojoj kruži mnogo zabluda. Zato vam predstavljamo sve što treba da znate o takvom položaju uterusa i njegovom uticaju.

Zavaljena materica je češća nego što se veruje - ima je oko četvrtine žena!
Zavaljena materica je češća nego što se veruje - ima je oko četvrtine žena!foto: New Africa/Shutterstock

Šta je zavaljena materica?


Najpre je važno da utvrdimo šta se smatra zavaljenom matericom, odnosno kakav je normalan položaj ovog organa.


Kada je stanje uobičajeno, materica je blago nagnuta napred, a uskim delom grlića pruža se prema završnom delu debelog creva, dok se dnom naslanja na bešiku. Ukoliko je zavaljena (zabačena), materica je umesto toga nagnuta unazad, tj. okrenuta ka zadnjem zidu male karlice i debelom crevu.

 

Materica može da bude zavaljena (zabačena), ali to ne mora da bude problem. Štaviše, uglavnom i nije!
Materica može da bude zavaljena (zabačena), ali to ne mora da bude problem. Štaviše, uglavnom i nije!foto: Mikhaylovskiy/Shutterstock

Koji su simptomi zavaljene materice?


Prema pisanju medicinske platforme Healthline, u nekim slučajevima zabačena materica ne daje nikakve znakove koje žena može da prepozna, pa je nije ni svesna.


Jedini pouzdan način da znate u kom je položaju vaš uterus jeste ultrazvučni ginekološki pregled. Zavaljena materica nije oboljenje, već samo varijacija u položaju organa, pa mnoge žene ne bi ni pomislila da im je materica postavljena drugačije nego što je uobičajeno.

Ako se simptomi pak jave, to su:

 

  • bol u vagini ili donjem delu leđa tokom intimnog odnosa,
  • bol tokom menstruacije,
  • poteškoće prilikom stavljanja tampona,
  • češće pražnjenje bešike i osećaj pritiska na nju,
  • infekcije urinarnog trakta
  • blaga urinarna inkontinencija, (nemogućnost kontrolisanja mokrenja ili zadržavanje mokraće) i
  • protruzija u donjem delu abdomena.

 

Otvoreno razgovarajte sa svojim ginekologom ako imate zavaljenu matericu i podelite sve simptome koje ste primetili.
Otvoreno razgovarajte sa svojim ginekologom ako imate zavaljenu matericu i podelite sve simptome koje ste primetili.foto: Iryna Inshyna/Shutterstock

Mogu li da zatrudnim ako imam zabačenu matericu?


Zavaljena materica obično ne utiče na mogućnost žene da otane u drugom stanju, ali valja imati u vidu da je ponekad povezana s drugim dijagnozama koje mogu da utiču na plodnost, kao što su:

 


Sve su to izlečivi problemi: endometrioza i fibroidi se leče ili ispravljaju hirurškim zahvatima, a zapaljenska bolest karlica se može tretirati antibioticima kada se primeti na vreme. Ako je potrebno, tu su i inseminacija i vantelesna oplodnja kao dodatne mogućnosti za začeće.


Praksa je pokazala da sama zabačena materica ni na koji način ne utiče na fertilitet — niti sprečava trudnoću, niti smanjuje verovatnoću da će doći do začeća.

 

Zavaljena (zabačena) materica uglavnom nije prepreka trudnoći, osim ako je prati još neko stanje.
Zavaljena (zabačena) materica uglavnom nije prepreka trudnoći, osim ako je prati još neko stanje.foto: Shutterstock/SeventyFour

Da li zavaljena materica može da utiče na trudnoću?


Nakon što zatrudnite sa zabačenom matericom, možda ćete biti zabrinuti zbog toga da li ovaj položaj na neki način može da se odrazi na plod.


Kada do trudnoće dođe, u prvom trimestru takva materica može da vrši veći pritisak na bešiku, zbog čega trudnica može neželjeno da mokri ili da ima poteškoće pri uriniranju, a događa se da se jave i bolovi u predelu leđa.


Kako plod raste, tako će se i materica širiti i težinom prebaciti unapred i zauzeti uspravan položaj već pri kraju prvog trimestra, obično između 10. i 12. nedelje, pa više neće biti zabačena.

Dakle, u većini slučajeva zavaljena materica ne utiče na plod i na sam porođaj.

 

U u većini slučajeva zavaljena materica ne utiče na plod i na sam porođaj
U u većini slučajeva zavaljena materica ne utiče na plod i na sam porođajfoto: gpointstudio/Shutterstock

Retke su situacije kada organ ostaje zavaljen i nakon tog dela trudnoće, a razlog su najverovatnije priraslice koje uterus drže pričvršćenim u zavaljenom položaju. Tada je veći rizik od sponatnog pobačaja, ali ako idete redovno na preglede i otkrijete to na vreme, problem se rešava ginekološkom interevcijom.


Ono što je veoma važno jeste da svom lekaru predočite ako imate probleme s uriniranjem, osećate bol u blizini rektuma ili stomak, patite od inkotinencije ili konstipacije...


Kako zabačena materica utiče na intimne odnose?


To što imate zavaljenu matericu najverovatnije neće ometati vaš seksualni život i osećaj uživanja prilikom odnosa.

 

Određene poze u krevetu mogu da izazivaju bol ako imate zabačenu matericu.
Određene poze u krevetu mogu da izazivaju bol ako imate zabačenu matericu.foto: Marina Fedosova/Shutterstock

U nekim slučajevima je, međutim, moguće da oni budu bolni, što je izraženije u određenim položajima, što se rešava promenom seksualne poze.


Imali zavaljenu matericu ili ne, svaki osećaj bola tokom seksa obavezno pomenite svom ginekologu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ginekolog apeluje na sve žene da rade ove testove

 

makonda-tracker