efikasne, a lake

Kako se pravilno izvode Kegelove vežbe? Pomažu kod niza problema, a rade se jednostavno i bilo gde

0

Iako je najbolje na početku ih raditi ležeći, kada savladate tehniku – Kegelove vežbe mogu da se izvode bilo kad i bilo gde.

Kegelove vežbe izvode se lako ako znate pravila.
Kegelove vežbe izvode se lako ako znate pravila.foto: Sonrisa Studio/Shutterstock

Kegelove vežbe već godinama su veoma popularne u svetu, a imaju više prednosti, zbog čega se preporučuju ženama kao način održanja normalnog stanja u predelu karličnog dna.


U pitanju su vežbe koje je osmislio ginekolog Arnold Kegel, po kom su i dobile ime, a imaju za cilj da spreče i kontrolišu urinarnu intotinenciju i druge probleme karličnog dna.

 

Ove vežbe izvode se prilično jednostavno ako znate pravila, a imaju mnogo zdravstvenih prednosti.

Zašto treba raditi Kegelove vežbe?


Kako starimo, mišići karličnog dna slabe, što povećava rizik za nastanak stanja poznatog kao prolaps karličnih organa, što drugim rečima znači da se spuštaju vagina, bešika, materica i rektum, piše WebMD.

 

Kegelove vežbe jačaju mišiće karličnog dna.
Kegelove vežbe jačaju mišiće karličnog dna.foto: VectorMine/Shutterstock, Glossy/Canva

Iako je to stanje češće kod žena, može da se dogodi i muškarcima, a pored normalnog procesa starenja, rizik povećavaju i:

 

  • trudnoća
  • vaginalni porođaj
  • operacije u predelu karlice (carski rez, histerektomija, operacija prostate)
  • dijabetes i gojaznost
  • genetika
  • često kašljanje, smejanje i kijanje

 

Prema pisanju stručnjaka američke klinike Mejo, od Kegelovih vežbi možete imati korsti ukoliko:

 

  • prilikom kašljanja, smejanja ili kijanja ispustite nekoliko kapi urina (ili više)
  • imate snažnu i iznenadnu potrebu za mokrenjem pre nego što izlučite velike količine urina
  • imate fekalnu inkotinenciju (nemogućnost voljnog zadržavanja crevnog sadržaja)


Kegelove vežbe se mogu raditi i tokom trudnoće i nakon porođaja, kako bi se ublažili svi navedeni simptomi, a često se kaže i da redovno izvođenje ovih vežbi može da olakša vaginalni porođaj.

 

Kegelove vežbe se preporučuju i trudnicama.
Kegelove vežbe se preporučuju i trudnicama.foto: BlurryMe/Shutterstock

Kako se rade Kegelove vežbe?

 

  • Pronađite prave mišiće. Kako biste identifikovali mišiće karličnog dna, predstanite s uriniranjem usred srednjeg mlaza i tada ćete osetiti koje je mesto ključno. Nakon toga vežbe možete da radite u bilo kom položaju, iako će vam na početku verovatno biti najlakše ležeći.
  • Odredite pravu tehniku. Kako biste pravilno izvodili Kegelove vežbe, zamislite da sedite na klikeru i stežete mišiće karličnog dna kao da pokušavate da podignete kliker njima. Stežite tako tri sekunde, a zatim opustite mišiće na još tri sekunde i ponavljajte.
  • Održite fokus. Za najbolji rezultat, koncentrišite se na zatezanje samo mišića karličnog dna. Vodite računa o tome da ne stežete mišiće abdomena, butina ili zadnjice. Izbegavajte da zadržavate dah pri tome i umesto toga dišite normalno.
  • Ponavljajte ih triput dnevno. Pokušajte da radite dnevno tri serije Kegelovih vežbi s 10-15 ponavljanja.


Kako napominje klinika Mejo, vodite računa o tome da vam ne uđe u naviku da koristite Kegelove vežbe kako biste podstakli ili zaustavili uriniranje. Izvođenje ovih vežbi prilikom mokrenja može da dovede do nepotpunog praženja bešike, što povećava rizik od infekcija urinarnog trakta.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srbija vodi po broju novootkrivenih karcinoma grlića materice u Evropi

 

makonda-tracker