efekti

Kako voda na prazan stomak utiče na telo? 7 stvari koje bi mogle da se dese ako dan započnete baš tako

0

Jasno je da nam svima treba tečnost kako bismo sačuvali zdravlje i vitak stas, a da li je dobra ideja popiti čašu vode pre doručka, dok je želudac još prazan?

Da li piti vodu pre doručka ili ne?
Da li piti vodu pre doručka ili ne?foto: Roman Samborskyi/Shutterstock

Ako pitate stručnjake, kod većine zdravstvenih problema je važno povećati unos vode, a ukoliko želite da se rešite viška kilograma, to se podrazumeva.


Brojne studije su pokazale da povećan unos vode ubrzava metabolizam, odnosno brzinu kojom telo sagoreva kalorije, a može nam pomoći i da smanjimo apetit i sprečimo prejedanje.

 

Međutim, šta je sa samim početkom dana, kada je želudac još uvek potpuno prazan?

7 stvari koje bi mogle da se dese ako pijete vodu na prazan stomak


1. Možda ćete se lakše rešiti toksina.


Konzumiranje tečnosti pomaže u detoksikaciji organizma tako što se pojačava izbacivanje otrova, kako kroz stolicu i urin, tako i znojenjem.

 

Studije su pokazale da unos vode ubrzava metabolizam povećavajući brzinu kojom telo sagoreva kalorij
Studije su pokazale da unos vode ubrzava metabolizam povećavajući brzinu kojom telo sagoreva kalorijfoto: Kitreel/Shutterstock

2. Možda ćete smršati.


Studija objavljena 2009. u magazinu Journal of the American Dietetic Association pokazala je da su učesnici istraživanja – s viškom kilograma ili gojazni – koji su pili pola litra vode 30 minuta pre obroka jeli 13% manje od onih koji nisu pili tečnost pre jela.


Budući da je voda bez kalorija i da pomaže u varenju i ubrzanju metabolizma, ona je vaš najverniji saveznik u procesu gubitka viška kilograma, pa ako ste na dijeti, slobodno počnite dan čašom vode.


Odnos između vode i mršavljenja delimično se pripisuje i njenom termogenom efektu, piše Healthline, koji se odnosi na energiju potrebnu za zagrevanje hladne tečnosti u digestivnom traktu.


3. Možda ćete jesti manje kasnije u toku dana.


Istraživanja pokazuju da veći unos vode smanjuje unos kalorija kasnije u toku dana i povećava osećaj sitosti. Međutim, kada je reč o ispijanju vode pre doručka, nalazi su različiti: neke studije pokazuju da se zaista kasnije jede manje, dok druge ne otkrivaju nikakvu razliku, iako je važno naglasiti da se to odnosilo na mlađe odrasle osobe.

 

Ukoliko ste fizički aktivni i trenirate, količina tečnosti koju treba da unesete još je veća.
Ukoliko ste fizički aktivni i trenirate, količina tečnosti koju treba da unesete još je veća.foto: Lordn/Shutterstock

Ipak, u svakom slučaju ćete biti hidrirani!


4. Možda ćete biti energičniji. 


Ispijanje vode na prazan stomak stimuliše eritrocite, odnosno crvena krvna zrnca, što znači da ćete imati više energije od samog jutra.

5. Možda će vam koža biti blistavija i zdravija.


S obzirom na to koža sadrži oko 30 posto vode, veruje se da njeno konzumiranje izjutra može biti korisno za smanjenje akni i protiv suve i umorne kože. Za to još uvek nema dokaza, ali je u svakom slučaju značajno piti tečnost za hidriranu i zdraviju kožu.


6. Možda ćete imati jači imuni sistem. 


Lekari preporučuju da se poveća unos tečnosti i kako bi se telo lakše nosilo s mogućim izazovima, poput infekcija u organizmu, pa vam čaša na samom početku dana može biti vrlo značajna.

 

Voda ima neprocenjiv značaj za čovečanstvo i jedan je od glavnih uslova za opstanak života na Zemlji, a ako je ne pijete dovoljno – nanosite veliku štetu svom zdravlju.
Voda ima neprocenjiv značaj za čovečanstvo i jedan je od glavnih uslova za opstanak života na Zemlji, a ako je ne pijete dovoljno – nanosite veliku štetu svom zdravlju.foto: Nomad_Soul, Shutterstock

7. Možda ćete rešiti probleme sa stolicom.


Unos vode na prazan stomak pomoći će vam da očistite intestinalni trakt. Naime, ubrzo ćete osetiti potrebu da ispraznite creva, čime ćete regulisati i rad digestivnog sistema.

 

BONUS VIDEO

Uticaj gaziranih pića na organizam

 

makonda-tracker