nutritivna bomba

Najzdravije, zasitno i najjeftinije: Ovo je najbolja hrana za PRAZAN STOMAK, i za mršavljenje i za očuvanje zdravlja

0

Bez obzira na to da li želite da održavate zdravu telesnu težinu, smršate ili samo brinete o svom zdravlju, ovaj doručak je odličan izbor

veoma je važno šta jedemo na prazan želudac
veoma je važno šta jedemo na prazan želudacfoto: Iryna Inshyna/Shutterstock

Pravilna ishrana je jedan od glavnih preduslova da organizam bude zdrav, snažan i energičan, a iako je važno obraćati pažnju na izbor namirnica tokom čitavog dana, stručnjaci često ističu da bi posebno trebalo da pripazimo na doručak.


Nutricionisti obično preporučuju da želudac ne preopteretimo velikom količinom hrane čim ustanemo, naročito ako je ona masna i puna šećera, a poznato je i koje namirnice ne bi trebalo jesti na prazan stomak.


Doručak je najvažniji obrok u toku dana, a ljudi obično kad se probude napune stomak. Nažalost, čak i oni koji doručkuju hleb, citrusno voće i šolju kafe na poslu se osećaju umorno – ističe dr Svati Rei, certifikovani indijski savetnik za ishranu.

 

  • Šta treba jesti na prazan stomak?


Među namirnicama koje se često preporučuju kao savršen izbor za doručak obično prednjače jaja, koja i medicinska platforma Healthline izdvaja na prvo mesto najbolje hrane za prvi obrok u toku dana.

 

jaje na oko je odlična ideja za doručak, ako ga pržite malo ulja ili neke druge masnoće
jaje na oko je odlična ideja za doručak, ako ga pržite malo ulja ili neke druge masnoćefoto: PhotoJuli86/Shutterstock

Kako ističe ovaj portal, jaja su hranljiv izbor za doručak jer obezbeđuju obilje proteina, koji su neophodni za rast i održavanje mišića, a uz to podstiču osećaj sitosti, što je pokazala studija objavljena 2020. godine u Journal of Obesity & Metabolic Syndrome.


U okviru ovog istraživanja, ljudi koji su jeli jaja za doručak bili su kasnije manje gladni od onih koji su konzumirali žitarice. Grupa koja je doručkovala jaja je, takođe, jela manje kalorija tokom ručka, što dalje navodi na zaključak da jaja mogu pomoći u kontroli telesne težine.


Kako navodi FoodData Central baza podataka američkog Ministarstva poljoprivrede, jaja sadrže i:

 

 

  • luetin i zeksantin, antioksidanse koji jačaju zdravlje očiju i mogu da imaju blagotvorno dejstvo na kožu, jetru i kardiovaskularno zdravlje
  • holin, vitalnu hranljivu materiju za mozak i jetru
  • vitamine B kompleksa, uključujući folate
  • vitamin A
  • gvožđe, kalcijum i druge esencijalne nutrijente

 

jaja je najbolje jesti u kombinaciji s drugim hranljivim namirnicama poput avokada, koji obiluje zdravim mastima
jaja je najbolje jesti u kombinaciji s drugim hranljivim namirnicama poput avokada, koji obiluje zdravim mastimafoto: Shutterstock / Karl Allgaeuer

Studija objavljena 2021. godine u medicinskom listu The American Journal of Medicine pokazala je da, za razliku od toga što se ranije mislilo, jaja ne podižu nivo holesterola kod većine ljudi, uprkos tome što ga sadrže u velikim holičinama. Štaviše, postoje i dokazi da jaja mogu da imaju blagi zaštitni faktor protiv bolesti srca, ali je potrebno još istraživanja na ovu temu.


Takođe, važno je jesti jaja s drugim hranljivim namirnicama, poput tosta od zrna celih žitarica, avokada, celog voća ili sotiranog povrća.

 

 

BONUS VIDEO

Nutricionista Branka Mirković: Kako pravilno čuvati i jesti jaja 

 

makonda-tracker