glossy tema

Rešenje za višak kilograma može biti i – pritisak na određene tačke: Drevni metod za manji apetit i brži metabolizam

0

Rešenje za višak kilograma može biti i – pritisak na određene tačke na telu

Uz uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, postoji mnogo prirodnih i dodatnih načina da se izborite s viškom kilograma
Uz uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, postoji mnogo prirodnih i dodatnih načina da se izborite s viškom kilogramafoto: Pixel-Shot/Shutterstock

Kada je reč o borbi s viškom kilograma, čini se da nikada nije na raspolaganju bilo više saveta, dijeta, "trikova" i drugih taktika za sagorevanje masnih naslaga i ubrzanje metabolizma, a njih u poslednje vreme ima toliko da nije uvek lako pronaći najbolji.


Pored uravnotežene i raznovrsne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, postoji još mnogo dodatnih koraka koje možemo preduzeti da bismo sačuvali zdravlje i podstakli proces mršavljenja na prirodan način.


Međutim, malo je poznato da je među njima i – akupunktura.

Terapija koja potiče iz tradicionalne kineske medicine veoma je popularna u svetu proteklih decenija, a u međuvremenu je priznata i uvršćena u komplementarnu medicinu. Ipak, mnogima i dalje nije jasno na koji način pritisci na određene tačke na telu mogu da pokrenu mehanizam mršavljenja, pa smo o tome popričali s akupunkturološkinjom dr Ivanom Milinković.

 

Akupunktura olakšava pacijentu da se pridržava dijete i podstiče mehanizme u organizmu koji doprinose mršavljenju.
Akupunktura olakšava pacijentu da se pridržava dijete i podstiče mehanizme u organizmu koji doprinose mršavljenju.foto: Melnikov Dmitriy/Shutterstock

Akupunktura za mršavljenje – kako funkcioniše?


Akupunkturne tačke su polja na površini kože, koja se drugačije zovu refleksogenim zonama ili biološki aktivnim tačkama, gde se manifestuje dejstvo Qi energije. Koža je granica makro i mikrokosmosa – ističe ona za Glossy.


Akupunkturne tačke se razlikuju od okolne kože jer su bogatije pukotinastim vezama, senzornom i kapilarnom mrežom, manji je otpor, veći kapacitet. Po kineskom učenju, one su prozori tela i izvori energije. Stimulacijom akupunkturnih tačaka luče se prostaglandini, enkefalin, endorfin... – kaže dr Milinković.


U tretmanu gojaznosti, delovanjem preko akupunkturnih tačaka i meridijana na organ želuca, slezine, tankog creva itd. smanjuje se apetit, ubrzava metabolizam. Takođe, popravlja se raspoloženje i utiče na istrajnost. Postoje različiti tipovi gojaznosti koji se različito tretiraju – naglašava.

 

Dr Ivana Milinković
Dr Ivana Milinkovićfoto: Privatna arhiva

Koji delovi tela mogu da se stimulišu u te svrhe i ima li laički pritisak prstima bilo kakav efekat ili su neophodne iglice, pitamo se često.


Akupunkturne tačke u tretmanu gojaznosti mogu biti na leđima, stomaku, nogama, ušima... Akupresura, tj. stimulacija akupunturnih tačaka prstima može biti korisna, naravno, precizno odabaranih tačaka. Pored akupunkture, deo tradicionalne kineske medicine su i moksibustija, primena biljnih formula, masaža, dijetologija, vežbe, ventuze. Sve to se, takođe, može primeniti u tretmanu za mršavljenje – kaže za Glossy dr Milinković.


Prema njenim rečima, ključno je za dobre rezultate obratiti pažnju na signale koje nam organizam šalje.

Vrlo je korisno osluškivanje tela, u smislu praćenja probave, da li se javljaju otoci, nadutost, koja se hrana posebno traži, detekcije hladnijih zona na stomaku... – naglašava.

 

'Akupunkturne tačke u tretmanu gojaznosti mogu biti na leđima, stomaku, nogama, ušima...' kaže dr Ivana Milinković.
"Akupunkturne tačke u tretmanu gojaznosti mogu biti na leđima, stomaku, nogama, ušima..." kaže dr Ivana Milinković.foto: Melnikov Dmitriy/Shutterstock

Koliko je potrebno da traje terapija u ovu svrhu i koliko često zakazivati termine?


Akupunkturna terapija obično traje 30 minuta, desetak terapija u seriji, na drugi dan u početku, a onda na treći-četvrti. Na petoj terapiji se radi kontrolno merenje telesne mase i obima, već tada se očekuje smanjenje kilograma i centimetara proporcionalno višku. Ako ima rezultata, nastavlja se do desetak terapija, zatim se pravi pauza mesec dana, a osoba nastavi i za to vreme da mršavi. Na kontroli se procenjuje da li je postignut optimalan rezultat za tu osobu ili je potrebno uraditi još neku terapiju – pojasnila nam je akupunkturološkinja.

 

Akupunktura, Akupunktura uha, Akupunktura za mršavljenje
foto: F. Serra Mubeccel Gulturk/Shutterstock

Naravno, ni ovaj tretman nije primenjiv kod svih. Kako nam je dr Milinković otkrila, postoje lgrupe ljudi kojima se akupunktura ne preporučuje.


Akupunktura se ne preporučuje kod veoma starih i iscrpljenih osoba, kod akutnog pijanstva, akutnog trovanja, kod otvorenih rana i povreda, ožiljaka u predelu akupunkturnih tačaka, koagulopatija, visokih doza kortikosteroida – kaže. – Akupunktura je dozvoljena za decu i trudnice, samo uz oprez.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta je lavlja dijeta?

 

makonda-tracker