zdravlje žene

Odlaganje menstruacije pred letovanje – da ili ne? Evo kako se to postiže i da li je opasno za zdravlje

0

Nije retkost da čujemo da neko koristi tablete za odlaganje menstruacije pred odmor, a veoma je važno znati koje sve opcije postoje i koji su mogući rizici.

Često imamo priliku da čujemo da je neko 'pomerio' menstruaciju zbog letovanja, ali to može da ima svoje posledice.
Često imamo priliku da čujemo da je neko "pomerio" menstruaciju zbog letovanja, ali to može da ima svoje posledice.foto: IKO-studio/Shutterstock

S obzirom na to da letovanje uglavnom planiramo mnogo ranije, neretko se dešava da se početak menstruacije poklopi s odmorom i da nas krvarenje sprečava da uživamo onako kako bismo želeli.


Sve češće čujemo da se u tim slučajevima koriste razne metode za odlaganje menstruacije, ali kako to tačno funkcioniše i može li da bude rizik po zdravlje?


Kako navodi medicinska platforma Medical News Today (MNT), žene ponekad posežu za ovakvim rešenjima kako bi izbegle početak ciklusa u važnim prilikama ili za vreme letovanja, kada se menstruacija pomera za nekoliko dana ili nedelja.

Uglavnom se to postiže horomonskim kontraceptivima, koji funkcionišu na različite načine, a postoje i "prirodni recepti" o čijem dejstvu još uvek nema dovoljno relevantnih naučnih istraživanja.

 

Odlaganje menstruacije uglavnom je bezbedno, ali u nekim slučajevima može da dovede do ozbiljnih problema
Odlaganje menstruacije uglavnom je bezbedno, ali u nekim slučajevima može da dovede do ozbiljnih problemafoto: eamesBot/Shutterstock

Noretisteron


Noretisteron, koji se obično daje onima koji ne koriste oralnu kontracepciju, predstavlja snažan progestagen, a britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da lekari obično propisuju tri tablete dnevno, da se one uzimaju 3-4 dana pred početak menstruacije i da bi ona trebalo da se javi 2-3 dana nakon prestanka uzimanja leka.


Međutim, on može da izazove neželjene efekte, kao što su:

 

  • mučnina
  • glavobolja
  • promene raspoloženja
  • promene u libidu
  • osetljive grudi


Prema MNT-u, individualno je koliko će noretisteron biti efikasan, a jedna studija iz 2019. pokazala je da on može biti delotvorniji od kombinovanih oralnih kontraceptivnih sredstava u odlaganju menstruacije.

 

Ne zaboravite da ovo nije metod kontracepcije, pa bi trebalo koristiti zaštitu ukoliko je vaš lekar saglasan s time da pijete noretisteron.

 

Tačan način na koji se za odlaganje menstruacije pije kontracepcija zavisi od vrste pilula koje se uzimaju
Tačan način na koji se za odlaganje menstruacije pije kontracepcija zavisi od vrste pilula koje se uzimajufoto: Shutterstock, Image Point Fr

Opcije za one koji koriste oralnu kontacepciju


Kako navodi MNT, žene koje već piju oralne kontraceptive uzimaju tablete bez pauze da bi odložile ili preskočile menstruaciju. Međutim, naglašava se da bi to trebalo izbegavati više puta bez pauziranja osim ukoliko lekar ne kaže drugačije.


Imajte u vidu da se ovaj metod ne koristi ukoliko kontracepcijske pilule koje koristite sadrže samo progesteron.

NHS ističe da tačan način na koji se u ove svrhe pije kontracepcija zavisi od vrste pilula koje se uzimaju, na primer:

 

  • Monofazne pilule koje se piju 21 dan sa 7 dana pauze piju se bez pauze.
  • Svakodnevne pilule kod kojih je 7 neaktivno piju se tako što se piju samo aktivne.
  • Fazne tablete za jedan dan se piju u dogovoru s lekarom jer se mešavina hormona može razlikovati od pilule do pilule.


Naravno, i ovo dolazi sa rizicima, a neželjeni efekti su:

  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • neočekivano vaginalno krvarenje

 

S obzirom na to da letovanje uglavnom planiramo mnogo ranije, neretko se dešava da se početak menstruacije poklopi s odmorom i da nas krvarenje sprečava da uživamo onako kako bismo želeli.
S obzirom na to da letovanje uglavnom planiramo mnogo ranije, neretko se dešava da se početak menstruacije poklopi s odmorom i da nas krvarenje sprečava da uživamo onako kako bismo želeli.foto: 9nong/Shutterstock

Da li bezbedno odložiti menstruaciju?


Kako piše Medical News Today, rizici kratkoročnog odlaganja menstruacije su minimalni. Ipak, imajte u vidu da oni postoje, pa ne bi trebalo da se igrate sa svojim telom i eksperimentišete bez konsultovanja sa svojim lekarom, koji je najbolje upućen u vaše zdravstveno stanje i medicinsku istoriju.


Potencijalni rizici i neželjeni efekti obično proizilaze iz metode koja se primenjuje, pa tako noretisteron nije pogodan za žene koje su u prošlosti imale problem s krvnim ugrušcima.


U zavisnosti od načina koji se koristi, mogu se javiti:

 

  • glavobolja
  • mučnina
  • osetljive grudi
  • poremećaji raspoloženja
  • promene seksualnog nagona
  • dijareja
  • povraćanje


Trebalo bi potražiti medicinsku pomoć ukoliko primetite bol u grudima, žutilo kože ili očiju, bol u stomaku, otežano disanje, iznenadnu i jaku glavobolju, migrenu sa aurom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ginekolog upozorava: Jednu osobinu moramo da promenimo

 

makonda-tracker