nije uvek tačan

Pre velike žeđi, suve kože, vrtoglavice... Ovaj test za 2 sekunde otkriva dehidriranost, ali kod jedne grupe – ne deluje

0

Da bismo utvrdili pijemo li dovoljno vode po najvećim vrućinama, često primenjujemo test za koji su istraživanja otkrila da nije primenjiv baš kod svih

Vrućine nose rizik od dehidracije
Vrućine nose rizik od dehidracijefoto: Antonio Guillem / Alamy / Alamy / Profimedia

Tokom letnjih vrućina, naročito za vreme toplotnog talasa kakav doživljavamo ovih dana, dehidratacija je jedan od najvećih rizika po zdravlje.


Ona može da se javi kod bilo koga, bez obzira na starosnu grupu ili nivo fizičke aktivnosti, pa je veoma važno piti vodu tokom čitavog dana.


Dehidracija nastaje kada telo izgubi više tečnosti nego što je unosi, a odavno je poznato i naučno dokazano da je voda ključna za rad svih organskih sistema i funkcija, uključujući regulaciju telesne temperature, održavanje funkcije organa, podmazivanje zglobova...

 

Voda je najzdravije piće za kojim možemo da posegnemo tokom velikih vrućina
Voda je najzdravije piće za kojim možemo da posegnemo tokom velikih vrućina foto: New Africa/Shutterstock

Ukoliko je organizam dehidriran, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Koji su simptomi dehidracije?


Najčešće se kao pokazatelji da je telo dehidriralo navode suva usta i suva koža, ekstremna žeđ, umor i slabost, vrtoglavica ili nesvestica, tamnožuta mokraća i mokrenje u manjim količinama.

 

  • Brzi test dehidratacije


U poslednje vreme često se koristi jednostavan trik za utvrđivanje pijete li dovoljno vode i da li je telo ugroženo zbog dehidratacije. Turgor kože, odnosno njena elastičnost i mobilnost, mogu da ukažu na to.


Tajna je u tome da se uštinete za kožu, obično na ruci ili u predelu stomaka. Ako je potrebno više vremena da se koža vrati na svoje mesto, to bi mogao biti znak dehidracije, piše Healthline, ali dodaje da ovaj metod nije uvek precizan.

S godinama, koža gubi elastičnost, što izaziva slabiji turgor kože, pa starijim osobama nekada treba više vremena da se koža vrati na svoje mesto iako nije dehidrirana. Tako je studija iz 2015, objavljena u listu Clinical Nutrition, pokazala da turgor kože nije efikasan za otkrivanje dehidracije kod ljudi starijih od 65 godina.


Međutim, ovaj test je bezbolan i neinvazivan, što ga čini dobrom opcijom za proveru dehidracije kod dece. Pregled više studija iz 2007. pokazao je da je test turgora kože "umereno precizan" za otkrivanje nivo hidratacije kod dece, pa lekari često koriste i dodatne testove.

Kako sprečiti dehidrataciju?

 

  • Pijte dovoljno vode. Najbolji način da ostanete hidrirani jeste da redovno pijete vodu tokom dana. Preporučuje se unos od najmanje osam čaša vode dnevno, ali tokom velikih vrućina može biti potrebno i više.

 

Optimalni dnevni unos je od 1,5-2 litra tečnosti, a tokom vrućina i više
Optimalni dnevni unos je od 1,5-2 litra tečnosti, a tokom vrućina i višefoto: Antonio Guillem Fernandez / Panthermedia / Profimedia
  • Izbegavajte alkohol i kofein, jer oni mogu doprineti dehidrataciji pošto imaju diuretičko dejstvo, pa doprinose gubitku tečnosti iz tela.

 

  • Jedite voće i povrće. Mnoge lako dostupne voćke, kao što su lubenica, jabuke, breskve itd, imaju visok udeo vode i mogu pomoći u održavanju hidratacije.

 

  • Nosite laganu odeću. Tokom vrućina, birajte odeću koja je lagana i svetlih boja kako biste smanjili pregrejavanje tela i gubitak tečnosti znojenjem.

 

  • Izbegavajte direktno sunce. Kada god je moguće, boravite u hladu ili u klimatizovanim prostorijama kako biste smanjili rizik od pregrevanja i gubitka tečnosti.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Veći rizik od moždanih udara tokom vrućina

 

makonda-tracker