oprez!

5 namirnica koje treba da izbegavate tokom VRUĆINE: Znojićete se još više, a ako ne možete da odolite – spremite vodu

0

Neke vrlo zdrave i popularne namirnice spadaju u one posle kojih možemo da se znojimo pojačano i osećamo da nam je toplije, pa ako baš ne možete da ih se odreknete, ni slučajno ne zaboravljajte da zahtevaju pojačan unos tečnosti.

Neke vrlo zdrave namirnice mogu da dovedu do rasta temperature i pojačanog znojenja
Neke vrlo zdrave namirnice mogu da dovedu do rasta temperature i pojačanog znojenjafoto: Alliance Images/Shutterstock

Tokom letnjih vrućina, ljudsko telo reaguje na rast spoljne temperature pojačanim znojenjem, što je način na koji organizam pokušava sam da se rashladi.


Pored toga što je važno povećati unos tečnosti tokom toplotnog talasa, određena hrana može nam pomoći u tome da se rashladimo i znojimo manje, ali isto tako postoje namirnice koje mogu pogoršati stanje.


Iako znojenje pomaže telu da se rashladi, važno je unositi dovoljno tečnosti kako bi se nadoknadila izgubljena tečnost i elektroliti, pa ukoliko konzumirate nešto s ovog spiska, obavezno pijte još više vode.

1. Ljuta hrana


Ljuta, prezačinjena hrana je poznata po tome što izaziva znojenje čak i kada temperature napolju nisu preko 30 stepeni, a možete da zamislite koliko će vam teško pasti usred letnje vrućine.

 

Ljute papričice su primamljive, ali ih je bolje jesti posle vrelog talasa
Ljute papričice su primamljive, ali ih je bolje jesti posle vrelog talasafoto: Shutterstock/Izlan Somai

Jedinjenje koje je odgovorno za ovakvu reakciju organizma na ljuto je kapsaicin, koji se nalazi u čili papričicama i pokreće oslobađanje neuropeptida, što dalje ubrzava cirkulaciju i povećava znojenje.


To su nalazi brojnih naučnih istraživanja, a samo jedna od njih je ona objavljena 2016. u magazinu Journal of Applied Physiology, koja je povezala kapsaicin s termogenezom i znojenjem.


Kapsaicin deluje na receptore koji signaliziraju telu da poveća proizvodnju toplote, što dovodi do pojačanog znojenja – kaže dr Mark Smit, autor ove studije.


2. Kofein


Ozloglašeni kofein, koji se nalazi u kafi, čaju i energetskim pićima (i ne mora biti nužno loš ako se konzumira umereno), stimuliše centralni nervni sistem i može povećati telesnu temperaturu, što rezultira većim znojenjem.

 

Oprezno s kafom po vrućini
Oprezno s kafom po vrućinifoto: Roman Kosolapov / Alamy / Alamy / Profimedia

U medicinskom listu Physiology & Behavior 2015. objavljena je studija koja je pokazala da kofein može povećati telesnu temperaturu i stimulisati znojenje.


Kofein ubrzava srčani ritam i metabolizam, što može za posledicu da ima rast toplote i znojenje – kaže dr Lisa Džonson.

3. Alkohol


Alkohol je još jedna supstanca koja može povećati znojenje. On deluje kao vazodilatator, proširujući krvne sudove i povećavajući cirkulaciju krvi na površini kože.

 

Čaša hladnog piva deluje primamljivo po vrućini, ali vam posle nje može biti još toplije
Čaša hladnog piva deluje primamljivo po vrućini, ali vam posle nje može biti još toplijefoto: Shutterstock/Valentyn Volkov

Upravo je studija objavljena naučnom časopisu Alcohol Research: Current Reviews 2014. povezala konzumaciju alkohola s jačim znojenjem zbog toga kakav efekat on ima na vaskularni sistem.


4. Đumbir


Koren đumbira poznat je kao jedna od najzdravijih namirnica na svetu, koja se preporučuje kod niza zdravstvenih problema, ali budite veoma oprezni s njim prilikom toplotnog talasa. Đumbir je poznat po svojim termogenim svojstvima, što znači da može povećati telesnu temperaturu i izazvati znojenje.

 

Đumbir ima brojne prednosti, ali je najbolje zaobići ga tokom toplotnog talasa
Đumbir ima brojne prednosti, ali je najbolje zaobići ga tokom toplotnog talasafoto: siriratsavett/Shutterstock

Đumbir aktivira receptore u telu koji pokreću stvaranje toplote, što može rezultirati pojačanim znojenjem – objašnjava dr Emili Karter, autorka studije objavljene 2012. u časopisu Metabolism.


5. Beli luk


Takođe veoma zdrav, beli luk ipak nije idealna namirnica za dane kada su najveće vrućine jer sadrži alicin, jedinjenje koji može da ubrza cirkulaciju krvi i poveća telesnu temperaturu, što može dovesti do pojačanog znojenja.

 

Beli luk može da pojača znojenje
Beli luk može da pojača znojenjefoto: Shutterstock / Nungning20

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koji delovi automobila najviše stradaju tokom vrućina?

 

makonda-tracker