zdravlje i vitka linija

Šta je autofagija? Novak Đoković je obožava, a ovo su stvari na koje se OBAVEZNO morate da obratite pažnju

0

U poslednjih nekoliko godina autofagija se pokazala kao odličan način za borbu sa viškom kilograma 

PROCES AUTOFAGIJE PODRAZUMEVA POST
PROCES AUTOFAGIJE PODRAZUMEVA POSTfoto: Shutterstock / SeluGallego

Dobra fizička forma, idealna kilaža, uporonst i istajnost samo su neke od karakteristika zbog kojih je Novak Đoković postao jedno od najboljih imena kada je svetski sport u pitanju.

 

On često govori u javnosti o svojim navikama, a u više navrata je pričao i o tome da godinama praktikuje autofagiju, koja mu pomaže da održi savršenu liniju i zdravlje. 

 

Autofagija je zapravo jedan vid "posta", odnosno uzdržavanja od hrane u određenom dobu dana. Najčešće je u pitanju 16/8, što znači da se 16 sati ne unosi hrana u organizam, dok se jede u "prozoru" od 8 sati.

 

 

Autofagija je proces tokom kojeg vaše telo počinje ponovno da koristi stare i oštećenih delova ćelija, usled nedostatka drugih za svoju ishranu, piše My.clevelandclinic.org.

 

Ćelije su osnovni gradivni blokovi svakog tkiva i organa u vašem telu. Svaka ćelija sadrži više delova koji je održavaju u funkciji. Vremenom, ovi delovi mogu postati neispravni ili prestati da rade. Oni postaju smeće unutar inače zdrave ćelije.

 

Autofagija je ćelijski sistem za reciklažu vašeg tela. Omogućava ćeliji da rastavi svoje otpadne delove i prenameni delove koji se mogu spasiti u nove, upotrebljive delove ćelije. Ćelija može da odbaci delove koji joj nisu potrebni.

 

OSNOVNI POSTULATI AUTOFAGIJE
OSNOVNI POSTULATI AUTOFAGIJE foto: Panudda/Shutterstock

 

Zašto je autofagija važna?


Autofagija je neophodna za opstanak i funkcionisanje ćelije.

 

Autofagija:

 

  • Reciklira oštećene delove ćelije u potpuno funkcionalne delove ćelije.
  • Oslobađa se nefunkcionalnih delova ćelije koji zauzimaju prostor i usporavaju organizam.
  • Uništava patogene u ćeliji koji je mogu oštetiti, poput virusa i bakterija.
  • Autofagija takođe igra važnu ulogu kada je u pitanju starenje i dugovečnost. Kako osoba stari, autofagija se smanjuje, što može dovesti do nakupljanja ćelijskih otpadnih delova i, zauzvrat, ćelija koje ne funkcionišu najbolje.

 

Šta se dešava tokom autofagije?

 

Reč „autofagija“ je kombinacija dve grčke reči prevedene na „samoproždirući“: „Autos“ znači ja. „Phagomai“ znači jesti.


Lizozomi jedu delove neželjene ćelije, a zatim oslobađaju delove za višekratnu upotrebu. Ćelije koriste ove sirovine za pravljenje novih delova.

AUTOFAGIJA JE PROCES KOJI PODRAZUMEVA KRATKOTRAJNI POST I SUZDRŽAVANJE OD HRANE
AUTOFAGIJA JE PROCES KOJI PODRAZUMEVA KRATKOTRAJNI POST I SUZDRŽAVANJE OD HRANE foto: Dean Drobot/Shutterstock

Šta uzrokuje autofagiju?


Autofagija se javlja kada su ćelije vašeg tela lišene hranljivih materija ili kiseonika ili ako su na neki način oštećene.

 

Autofagija je proces recikliranja koji maksimalno koristi već postojeće energetske resurse ćelije. Proces se ubrzava kada vaše telo mora da maksimalno iskoristi ove resurse jer ih vaše ćelije ne dobijaju iz spoljašnjeg izvora.

 

Sa autofagijom, ćelija u suštini jede sebe da bi preživela. Bonus je što ovaj proces preživljavanja može dovesti do ćelija koje rade efikasnije.

ZAŠTO JE AUTOFAGIJA VAŽNA ZA NAŠ ORGANIZAM?
ZAŠTO JE AUTOFAGIJA VAŽNA ZA NAŠ ORGANIZAM?foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Možete li izazvati autofagiju?


Autofagiju možete izazvati kroz:

 

  • Post: Post znači da prestajete da jedete na određeno vreme. Post lišava vaše telo hranljivih materija, primoravajući ga da prenameni ćelijske komponente da bi funkcionisale.
  • Ograničenje kalorija: Ograničavanje kalorija znači smanjenje broja energetskih jedinica ili kalorija koje vaše telo troši. Umesto da potpuno lišite svoje telo kalorija (kao kod posta), vi ih ograničavate. Ovo tera vaše ćelije u autofagiju da bi nadoknadile izgubljene hranljive materije.
  • Prelazak na ishranu sa visokim sadržajem masti i malo ugljenih hidrata: Ova vrsta dijete, koja se obično naziva keto dijeta, menja način na koji vaše telo sagoreva energiju, tako da umesto sagorevanja ugljenih hidrata ili šećera za energiju, sagoreva masti. Ovaj prekidač može pokrenuti autofagiju.
  • Vežba: Vežba stimuliše procese koji povećavaju aktivnost ATG-a, kao što je naprezanje vaših skeletnih mišića. Vežbanje može izazvati autofagiju, u zavisnosti od vrste vežbe koju radite i njenog intenziteta.

 

KO NE SME DA DRŽI AUTOFAGIJU?
KO NE SME DA DRŽI AUTOFAGIJU?foto: Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

Svako ko planira autofagiju o tome treba da se posavetuje sa svojim lekarom.

 

Koliko dugo morate da postite da bi došlo do autofagije?


Studije koje su uključivale životinje sugerišu da autofagija može početi između 24 i 48 sati posta. Nije prikupljeno dovoljno istraživanja o idealnom vremenu za pokretanje ljudske autofagije.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Dijeta po krvnim grupama, da ili ne?

 

 

makonda-tracker