saznajte

Evo šta će se sve desiti ako jedete crnu čokoladu: Makar pola ovih efekata će vas iznenaditi

0

Često konzumiranje crne čokolade umesto obične može pozitivno uticati na vaše celokupno zdravlje, pokazala su istraživanja

Blagodeti crne čokolade
Blagodeti crne čokoladefoto: Sea Wave, Shutterstock

Umereno konzumiranje crne čokolade, sa visokim sadržajem kakaoa dobar je izvor minerala i antioksidanata, a prema istraživanjima može poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti.

 

Ukoliko ste ljubitelj slatkiša, mlečnu čokoladu bi bilo dobro da zamenite tamnom jer je zdravija i manje goji, a kako prenosi sajt Healthline, sam kakao je zanemarena biljka puna zdravih sastojaka.

 

Evo zbog kojih zdravstvenih prednosti bi trebalo da jedete tamnu čokoladu svakodnevno, ali u umerenim količinama jer svakako sadži kalorije i šećere koji mogu biti štetni.

1. Hranjivost

 

Crna čokolada je izuzeto hranjiva, te u jednoj pločici od 100 grama ima nalazi se od 70-80% kakaoa.

 

  • 11 grama vlakana
  • 66% dnevne potrebe za gvožđem
  • 57% dnevnog unosa magnezijuma
  • 196% dnevne potrebe za bakrom
  • 85% dnevne potrebe za manganom

 

Čokolada bogata kakaom je mnogo zdravija
Čokolada bogata kakaom je mnogo zdravija foto: Shutterstock

Takođe, ima dosta kalijuma, fosfora, cinka i selena.

 

Tamna čokolada takođe sadrži stimulanse kao što su kofein i teobromin, ali je malo verovatno da će vas držati budnim noću, jer je količina kofeina veoma mala u poređenju sa kafom. 

 

2. Dobar je antioksidans

 

Tamna čokolada je puna organskih jedinjenja koja su biološki aktivna i funkcionišu kao antioksidansi. To uključuje polifenole, flavanole i katehine, između ostalih.

Prema istraživanju, polifenoli u tamnoj čokoladi mogu pomoći u smanjenju nekih oblika LDL („lošeg“) holesterola kada se kombinuju sa drugom hranom kao što su bademi i kakao.

 

3. Pomaže u regulisanju krvnog pritiska 

 

Flavanoidi u tamnoj čokoladi mogu stimulisati endotel, oblogu arterija, da proizvodi azot-oksid čija je funkcija da šalje signale arterijama da se opuste, što smanjuje otpor protoku krvi i samim tim smanjuje krvni pritisak.

 

Mnoge kontrolisane studije pokazale su da kakao i tamna čokolada mogu poboljšati protok krvi i sniziti krvni pritisak, iako su efekti obično blagi.

 

4. Održava holesterol u normalnim granicama

 

Konzumiranje crne čokolade može poboljšati nekoliko važnih faktora koji utiču na očuvanje zdravlja srca, kao i održavanje dobrog i lošeg holesterola u granicama normalnosti. 

 

Crna čokolada održava dobar holesterol
Crna čokolada održava dobar holesterolfoto: Shutterstock

U maloj studiji, utvrđeno je da konzumiranje crne čokolade značajno smanjuje nivoe ukupnog holesterola, LDL („lošeg“) holesterola i triglicerida.

 

Flavanoli u crnoj čokoladi takođe mogu da ublaže insulinsku rezistenciju, što je još jedan uobičajeni faktor rizika za bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa, ali treba biti obazriv jer je i puna šećera te može napraviti kontraefekat na zdravlje.

 

5. Dobra je za zdravlje srca

 

Tokom vremena, brojne studije su pokazale da konzumiranje kakaoa ili čokolade bogate flavanolom može smanjiti krvni pritisak i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Pregled studija je otkrio da konzumiranje čokolade 3 puta nedeljno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 9%. Češće konzumiranje čokolade pokazalo je malu dodatnu korist, tako da više od 50-ak grama na nedeljnom nivou nema potrebe da unosite.

 

6. Čuva kožu od sunčevog zračenja

 

Bioaktivna jedinjenja u tamnoj čokoladi mogu takođe biti odlična za vašu kožu. Flavonoli mogu zaštititi od oštećenja od sunca, poboljšati protok krvi u koži i povećati gustinu kože i hidrataciju. 

 

Ali zapamtite da čokolada ne može da zameni kremu za sunčanje i druge oblike zaštite od sunca.

 

Tamna čokolada čuva kožu od sunčevog zračenja
Tamna čokolada čuva kožu od sunčevog zračenjafoto: EpicStockMedia / Alamy / Alamy / Profimedia

 

7.Poboljšava funkcije mozga

 

Tamna čokolada takođe može poboljšati funkciju vašeg mozga.

 

Studije pokazuju da konzumiranje kakaoa sa visokim sadržajem flavonola može poboljšati protok krvi u mozgu kod mladih odraslih osoba.

Ovo može objasniti zašto se čini da svakodnevnim konzumiranjem kakaoa poboljšava pažnju, učenje i pamćenje.

 

Pored toga, kakao sadrži stimulativne supstance kao što su kofein i teobromin, te dodatno stimuliše mozak u obavljanju više stvari istovremeno.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

 

makonda-tracker