ukusno i hranljivo

Šta jesti umesto BELIH SMRTI? 5 načina da zamenite najopasnije namirnice i smršate i brzo i zdravo

0

Ishrana zasnovana na eliminaciji belih namirnica vrlo je popularna u svetu, a mnogi ne znaju koje sve alternative belom brašnu, šećeru i drugoj sličnoj hrani postoje

belo brašno i beli šećer svrstavaju se u tzv. 'bele smrti'
belo brašno i beli šećer svrstavaju se u tzv. "bele smrti"foto: ch_ch/Shutterstock

Način ishrane bez bele hrane, koja se popularno naziva "belim smrtima", obrazac je ishrane zasnovan na ideji da izbacivanje prerađene bele hrane može da pomogne u mršavljenju i kontroli šećera u krvi.


Kako piše medicinska platforma Healthline, zagovornici ove teorije tvrde da je bela hrane uglavnom nezdrava jer je prerađena, bogata ugljenim hidratima i sadrži manje hranljivih materija.


Većina zdravstvenih stručnjaka bi se složila da je zasnivanje ishrane isključivo na boji hrane previše pojednostavljen princip, ali u svakom slučaju organizmu ne može da škodi da smanjite belo brašno, beli šećer i sl.


Ali šta jesti umesto takvih namirnica?

 

  • Beli hleb


Jedna od primarnih namirnica koje se eliminišu u svim dijetama uglavnom je beli hleb, kao i ostala peciva od belog brašna. Kada se brašno za hleb rafiniše, klice i mekinja zrna se uklanjaju, čime se gubi većina vlakana, vitamina i minerala smeštenih u njima. Rezultat je proizvod bogat ugljenim hidratima, kome manjka hranljivih materija.


Čime zameniti beli hleb? Hleb od celog zrna

 

beli hleb pravi se od belog brašna, koje je često lišeno hranljivih materija
beli hleb pravi se od belog brašna, koje je često lišeno hranljivih materijafoto: Pixel-Shot, Shutterstock
  • Bela testenina

 

Makarone, špagete i ostala bela testenina je slična belom hlebu po tome što je napravljena od rafinisanog brašna, koje sadrži manje ukupnih nutrijenata od nerafinisane verzije. Healthline piše da su istraživanja pokazala da bela testenina ne goji na isti način kao hleb, pod uslovom da je jedete uz ishranu koja sadrži hranljive sastojke. Ipak, porcije su obično velike.


Čime zameniti belu testeninu? Testenina od celog zrna

 

  • Beli pirinač

 

I beli pirinač, kao hleb i testenina, spada u kategoriju rafinisanih žitarica. Iako proces počinje kao celo zrno, u preradi on postaje više skroban i ne sadrži mnogo hranljivih sastojaka, osim kalorija i ugljenih hidrata. Budući da nema toliko vlakana, može da doprinese povećanju telesne težine i neravnoteži šećera u krvi.


Čime zameniti beli pirinač? Smeđi pirinač

 

iz belog pirinča se gube vlakna i nutrijenti u procesu prerade
iz belog pirinča se gube vlakna i nutrijenti u procesu preradefoto: Shutterstock
  • Beli šećer

 

Dodati šećeri, osim kalorija, nude malo u pogledu ishrane jer se prvenstveno sastoje od prostih ugljenih hidrata i brzo se apsorbuju u krvotok. Zato dolazi do naglog skoka glukoze u krvi, a beli šećer je povezan i s mnogim oboljenjima, poput dijabetesa i kardiovaskularnih problema.


Čime zameniti beli šećer? Voće

 

  • So

 

Iako je nešto soli neophodno za zdravlje, često je ona prezastupljena u zapadnjačkoj ishrani i uglavnom se nalazi u ultraprerađenoj hrani.
Prekomerni unos soli je povezan s raznim negativnih ishodima po zdravlje, kao što su povećan rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, gojaznosti i bolesti bubrega.


Čime zameniti so? Začini i začinsko bilje.

 

BONUS VIDEO

Popularna dijeta spada u 5 najopasnijih na svetu

 

makonda-tracker