ISKORISTITE DOK IM JE SEZONA

5 namirnica koje obavezno morate jesti u toku proleća: Lakše ćete podneti stres i umor, plus su izrazito zdrave

0

S obzirom da ovom voću i povrću počinje sezona, trebalo bi ga jesti što češće u svežem oblliku

Prolećno voće i povrće koje morate jesti
Prolećno voće i povrće koje morate jestifoto: NDAB Creativity, Shutterstock

Kako nam je proleće stiglo, na našem stolu se mogu naći mnoge sveže namirnice koje smo do skoro morali da jedemo zamrznute ili prosto da čekamo njihovu sezonu.

 

Donosimo vam listu od pet povrćki koje su super zdrave, pomoći će vam da lakše podnesete prolećni umor, a uz to i skinete koji višak jer nemaju puno kalorija.

 

Praziluk

 

Iako ga ima u toku godine, onog iz plastenika, njegovo vreme rađanja počinje upravo u ovo vreme.

 

Blizak rođak luku, praziluk je bogat izvor vitamina A i K, kao i vitamina C i folata koji su potrebni telu kako bi vam energija bila u balansu.

 

Praziluk je jako dobar za zdravlje srca
Praziluk je jako dobar za zdravlje srcafoto: Profimedia

Takođe, dobar je antiinflamatorni antioksidans, pa je izrazito bitno unositi ga za optimalno zdravlje srca. Možete ga pržiti ili dinstati i dodavati u omiljena jela, a takođe i praviti razne čorbe, pire i slično.

 

Jagode

 

Mnogima omiljena prolećno voće upravo počinje sa rađanjem, a plodovi se mogu brati do početka leta, ako želimo pravu i svežu biljku, ovo je vreme kada je u punom sjaju.

 

Slatke i sočne, jagode su pune vitaminom C, folatom, kalijumom, savršen su antioksidans i imaju dosta vlakna, te stručnjaci savetuju da iskoristite u potpunosti ovaj period i uživate u zdravoj namirnici.

 

Jagode su super saveznik u borbi protiv umora
Jagode su super saveznik u borbi protiv umorafoto: Malivan_Iuliia/Shutterstock

Potočarka

 

Vrlo neobična biljka ali i te kako ukorenjena u srpskoj kuhinji, biljka potočarka se najčešće koristi kao salata. Potočarka ima biberast ukus, pomalo gorak koji mnogi porede sa senfom. Odličan je izvor vitamina A i C i bogata je kalcijumom što će vam dodatno dati snagu i sitost.

 

Rotkvice

 

Savršeno prolećno povrće koje se može naći u različitim varijantama oblika, veličina i boja ali kakav god plod da uzmete, budite sigurni da je prava riznica vitamina C. Hrskave i pomalo gorke, idealne su kao salata uz svakodnevne obrokom.

 

Rotkvice su savršen izvor vitamina C
Rotkvice su savršen izvor vitamina Cfoto: Shutterstock/Iaroshenko Maryna

Artičoka

 

Verovatno vam je prvo palo na pamet kako je to nešto fensi i da nismo odrasli na ovoj povrćki te je često zanemarujemo, ali nepravedno jer je danas dostupna i kod nas, a izrazito su pune vlaknima, folatom, vitaminom C kao i magnezijumom koji je prvi na liniji fronta protiv umora i stresa.

 

Možete koristiti srce artičoke sa raznim testeninama, picom i sosovima, ili ih prosto probajte cele, pečene, punjene ili grilovane na roštilju.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

 

Bonus video

Saveti dr Perišića

 

makonda-tracker