iskreno

"Šećer mi se poremetio, i to samo na nervnoj bazi": Verica Rakočević se ipak nije prepuštala očajanju

1

Neke situacije na poslu ne mogu se izbeći, ali se možemo pozabaviti time kako ćemo odgovoriti na njih, što je proces koji se stalno uči, a čuvena dizajnerka imala je razne izazove u dugoj karijeri

Verica Rakočević iza sebe ima višedecenijsku uspešnu karijeru
Verica Rakočević iza sebe ima višedecenijsku uspešnu karijerufoto: Marija Mladjen/ATAImages

Modna dizajnerka Verica Rakočević po mnogočemu bila je pionirka na našim prostorima i mlada je postigla veliki poslovni uspeh.


Naravno, sa uspehom pod ruku uvek ide i stres, a proslavljena kreatorka imala je razne krize, uspone, padove i rizike tokom duge i bogate karijere, a sada je ispričala da je stres koji je doživljavala umeo da je košta i zdravlja.


Stres na poslu i te kako može da bude uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema, a Verica Rakočević i te kako zna na koji način krizne situacije mogu da se odraze na organizam.


Ja sam zaista zaljubljena u svoj posao i verovatno zato toliko dugo trajem: zato što ga radim isključivo iz ljubavi – rekla je ona prilikom gostovanja u emisiji RTS Ordinacija. Nikada tu nije bilo cilja da se zarade ogromne pare.

Stres na poslu umeo je da košta zdravlja Vericu Rakočević


Ipak, ispostavilo se da je Verica svojim darom uspela da dođe i do zarade, premda joj je materijalna strana uvek bila u senci velike strasti koju oseća prema modi i modnom dizajnom. Kako je istakla, nikada se nije plašila da proda stan i sl. zbog posla, dok kao veoma odgovorna osoba tenziju oseća kada brine hoće li ljudi koji rade za nju biti plaćeni na vreme.

 

Verica Rakočević na FEST-u
Verica Rakočević na FEST-ufoto: Ana Paunković

To nije strah, to je jedna vrsta napetosti i tenzije koja dovodi do toga da mi se malo i šećer poremetio i to je bukvalno samo na nervnoj bazi, od stresa – istakla je Verica.


Kreatorka je neko vreme radila u Italiji, a potom se vratila u Beograd.


Kada sam se vratila u Beograd iz Rima, a tamo sam imala relativno lepu karijeru i neke lepe novce zaradila. Vratila sam se ovde i htela sam da uđem u Jugoeksport. Prvo sam bila humanitarac, pa sam radila kao dizajner za Jugoeksport, maltene za džabe, za nekih dvesta maraka, evra mesečno – objasnila je i dodala da je "imala ideju da uradi nešto veliko".


Kako je objasnila, prodala je tri stana, jedna od najvećih kriza bila je ona kada je prodala svoju nekretninu jer su sponzori otkazali finansijska sredstva za održavanje njene revije visoke mode u Rimu, pa je zbog stresa završila u Urgentnom centru.

 

Verica Rakočević sa suprugom Veljkom Kuzmančevićem godinama živi na Avali, okružena prirodom
Verica Rakočević sa suprugom Veljkom Kuzmančevićem godinama živi na Avali, okružena prirodomfoto: A.H./ATAImages

Meni tad mozak radi trista na sat, taj adrenalin, taj stres kod mene je nekako doping. Meni mozak tada radi brzinom rakete – kako može da se reši, šta mogu, šta je najbezazlenije po moje zdravlje. To što će materijalno da me košta, nije važno. Nikada nisam upadala u ona stanja očajanja, da čupam kosu. Ne, tada se koncentrišem i moj mozak radi hiljadu na sat i tada pronađem rešenje, koje uglavnom bude sa materijalnim gubitkom, ali koji negde donese jednu određenu satisfakciju – ispričala je.


Verica Rakočević dodala je da, kad sav "materijalni luksuz" prođete, shvatite njegov besmisao.

Možda biste, da ga niste doživeli, večito bili u čežnji kako li je to tamo preko ograde, ali kada ste preko te ograde zaista bili, i to bili svojom zaslugom, svojim novčanikom, svojim trudom i radom, sada kada ste ovde gde jeste... Ja sadim cveće u svojoj bašti, nekada ne mogu da sredim nokte od zemlje koju čeprkam koliko su upropašćeni. Ja sam u mogućnosti da i dalje onako živim, ali ovo mi vredi više – zaključila je kreatorka, koja već godinama sa suprugom Veljkom Kuzmančevićem živi na Avali, okružena zelenilom i prirodom.

 


Kako se nositi sa stresom na poslu i zaštititi zdravlje od njega?


Psihološkinja i psihoterapeutkinja Violeta Zoraja istakla je da ne možemo da biramo mnoge stvari na poslu, ali možemo način na koji ćemo reagovati na njih.


Kako se mi osećamo nikada ne zavisi od neke osobe bez obzira kakvog je ponašanja, mi smo odgovorni za ono kako se mi osećamo. U tim situacijama je asertivna komunikacija kojom ćemo se jasno založiti za neke svoje potrebe, da neke naše vrednosti budu ispoštovane – naglasila je ona.


Kako savetuje, moramo izaći iz odnosa ambivalencije i "hoću-neću". Važno je napraviti "emocionalno računovodstvo", shvatiti koliko nam se određeni vid ponašanja isplati.


Prosto, negde da vidimo, s jedne strane u tom emocionalnom računovodstvu da vidimo koliko nam se isplati to ponašanje, šta mi tim ponašanjem dobijamo, a šta tim ponašanjem gubimo. Razmišljamo o tome – ako se odlučim za ovu varijantu, šta će ona meni kratkoročno da donese, a šta će dugoročno da donese? – istakla je Violeta Zoraja.

 

BONUS VIDEO

3 načina da se borimo protiv stresa

 

makonda-tracker