donela je najbolju odluku

Simptomi počinju tiho: Kako prepoznati STANJE ZBOG KOG JE HUREM NAPUSTILA SERIJU "Sulejman Veličanstveni"?

1

Kad je bila na vrhuncu slave, glumica Merjem Uzerli rešila je da se odrekne uloge Hurem. Sedam godina kasnije, otkrila je da je to učinila zarad svog zdravlja.

Tursko-nemačka glumica Merjem Uzerli u ulozi sultanije Hurem u seriji 'Sulejman Veličanstveni'
Tursko-nemačka glumica Merjem Uzerli u ulozi sultanije Hurem u seriji "Sulejman Veličanstveni"foto: Youtube/printscreen, Sulejman Veličanstveni

Tursko-nemačka glumica Merjem Uzerli rođena je u Nemačkoj, ali se vratila u zemlju svojih predaka 2010. godine kako bi igrala u seriji za koju se ispostavilo da će postati najuspešnija u istoriji Turske.


Njoj je pripala uloga sultanije Hurem u istorijskom spektaklu "Sulejman Veličanstveni", gde je turski jezik govorila s primetnim stranim naglaskom. Na kraju krajeva, turski je vrlo slabo govorila samo sa svojim ocem, dok joj je majka Nemica.


Merjem se te 2010. preselila u Tursku, počela posvećenije da uči turski jezik i snima seriju, a publika i kritika su je obožavali. Za kratko vreme je zahvaljujući Hurem Merjem stekla ogromnu bazu fanova širom sveta i, posebno, Turske i Balkana, a dobila je i nemali broj priznanja za najbolju glumicu.

 

1 / 5 Foto: Seskimphoto / Seskimphoto / Profimedia

 

Dve godine je živela u hotelu i radila vredno, a sve je iznenadila kada je 2013. saopšteno da Merjem napušta seriju "Sulejman Veličanstveni". Spekulisalo se da je glumica kivna na produkciju zbog preniskog honorara za ovako važnu i nagrađivanu rolu, ali je saopšteno da je u pitanju Merjemina briga o zdravlju.


Nije u pitanju novac, Merjem nije takva osoba – rekao je njen tadašnji dečko Džan Ateš. – Napustila je seriju iz zdravstvenih razloga.

 

Tursko-nemačka glumicaa Merjem Uzerli na festivalu Berlinale 2018. godine
Tursko-nemačka glumicaa Merjem Uzerli na festivalu Berlinale 2018. godinefoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Tada se spekulisalo da je Merjem od "Sulejmana" razdvojio tzv. burnout sindrom, o čemu je ona počela da govori tek sedam godina kasnije.


Kako je istakla, da ne bi uvredila saradnike, nikad nikome nije govorila "ne" tokom rada na seriji i primoravala je sebe da nastavi da radi koliko god bila iscrpljena.

 

Radila sam kao mašina. Prva sezona je bila teška kao i u svakoj sapunici jer se tim još uvek nije oformio. Takođe, iako sam stalno ponavljala da sam Turkinja, ova kultura i jezik su mi bili strani. Nesanica razara čovekov um – ispričala je tada Merjem.


Ona je tada istakla i da je perfekcionistkinja koja neprestano uči svoje replike, a kako joj turski jezik nije maternji, sve je bilo mnogo teže.

 

Tursko-nemačka glumicaa Merjem Uzerli u seriji 'Sulejman Veličanstveni'
Tursko-nemačka glumicaa Merjem Uzerli u seriji "Sulejman Veličanstveni"foto: Youtube/printscreen, Sulejman Veličanstveni

Morala sam da radim do jutra na nečemu što turski glumci završe za pola sata – prisetila se Merjem.


Prema glumičinim rečima, kako je živela i radila kao mašina, u jednom trenutku je ova mašina ostala bez snage i jednostavno prestala da funkcioniše, zbog čega je ona napustila seriju.


Šta je burnout sindrom?


Burnout sindrom, poznat i kao sindrom sagorevanja ili izgaranja, noviji je termin u psihologiji, koji je 1974. godine prvi put upotrebio američki psiholog nemačkog porekla Herbert Frojdenberger u knjizi "Burnout: Visoka cena visokih dostignuća".


U pitanju je sindrom izgaranja koji se javlja kao mentalni, emocionalni i fizički odgovor na iscrpljenost izazvanu dugotrajnim i intenzivnim stresom, najčešće na poslu, a podrazumeva promenjen doživljaj sebe i drugih. Reč je o procesu koji se odvija postepeno, ne događa se preko noći, a počinje jedva primetnim simptomima koji su vremenom sve ozbiljniji i teži.

 

Žena pod stresom na poslu
Žena pod stresom na poslufoto: PEERAWICH PHAISITSAWAN/Shutterstock

Koji su simptomi burnout sindroma?


Kako piše medicinska platforma Medical News Today, simptomi sindroma sagorevanja se razlikuju od osobe do osobe, a ne doživljavaju svi koje on pogodi iste znakove. Mogu da se jave:

 

  • umor od saosećanja (stanje koje karakeriše emocionalna i fizička iscrpljenost koja smanjuje sposobnost empatije)
  • fizički umor
  • mentalni umor
  • smanjen osećaj kompetentnosti i dostignuća na poslu
  • pojačane fizičke tegobe (glavobolje, bolovi u zglobovima, poremećaji sna)
  • simptomi depresije, tuge ili beznađa
  • upotreba alkohola i narkotika
  • maštanje o napuštanju posla ili životne uloge
  • maltretiranje drugih (na poslu ili privatno)
  • nedostatak osećaja svrhe, radosti ili identiteta iz neke uloge


Istraživanje koje su 2018. godine sproveli harvardska Medicinska škola, Brigam i ženska bolnica i Obrazovni institut Brigam s nekolicinom manjih ustanova u Americi, pokazalo je da je emocionalna iscpljenost najčešći simptom, koji se javlja kod 72 posto učesnika studije.

 

Ako ste hronično iscrpljeni i nezadovoljni na poslu, ne bi bilo loše da se obratite psihoterapeutu
Ako ste hronično iscrpljeni i nezadovoljni na poslu, ne bi bilo loše da se obratite psihoterapeutufoto: eldar nurkovic/Shutterstock

Simptomi burnout sindroma, inače, razlikuju se u zavisnosti od uzroka. Pregled dveju studija iz 2020. pokazao je da se roditeljski burnout sindrom razlikuje od onoga koji izaziva stres na poslu jer pored uobičajenih simptoma, majke i očevi mogu da budu nasilni prema deci ili da počnu da ih zanemaruju, piše Medical News Today.


Lečenje burnout sindroma


Pošto je veća verovatnoća da će u nefunkcionalnom radnom okruženju doći do izgaranja, podrazumeva da se treba preduzeti poteze koji će sprečiti da do njega uopšte dođe.


Ukoliko nastupi burnout sindrom, ljudi moraju da:

 

  • zatraže promene u radnom okruženju ili onom koje je dovelo do sagorevanja,
  • odvoje se od posla ili okruženja koje je dovelo do izgaranja na neko vreme,
  • daju otkaz ili dignu ruke od uloge koja je dovela do sagorevanja.

 

Sindrom sagorevanja na poslu ima različite simptome od osobe do osobe
Sindrom sagorevanja na poslu ima različite simptome od osobe do osobefoto: ESB Professional/Shutterstock

Psiholozi preporučuju da se potraži pomoć psihoterapeuta kako bi se savladale tehnike za "samozbrinjavanje" i pronašla ravnoteža između poslovnog i privatnog života, kao i radi lečenja bilo kakvih osnovnih mentalnih zdravstvenih stanja, odnosno da se poseti lekar zbog tretiranja fizičkih zdravstvenih problema.

 

 

makonda-tracker