efikasna

Koja je najbolja MUZIKA ZA OPUŠTANJE? Izaziva moždane talase koji su povezani s relaksacijom i blagotvorna je za telo

0

Ukoliko spas od stresa i nesanice tražite u muzici, biće vam interesantno šta su otkrili stručnjaci

Znate li koja je najbolja muzika za opuštanje i uspavljivanje?
Znate li koja je najbolja muzika za opuštanje i uspavljivanje?foto: goffkein.pro/Shutterstock

Prema muzikologu Nolanu Gaseru, u ljudskoj je prirodi da reaguje na muziku. Bilo da je u pitanju pesma koja će nas motivisati tokom napornog treninga ili lista koja popravlja raspoloženje, muzika dotiče najdublje nivoe naših mozgova.


Baš kao što pesme odjekuju u našim umovima i emocijama, one utiču na fiziološke reakcije unutar organizma, uključujući i one koje nam pomažu da usporimo pred spavanje.


Štaviše, nauka je uspela da otkrije i koja je muzika najkorisnija za to!

Istraživači s Univerziteta Stenford zaključili su da "izgleda da slušanje muzike može da promeni funkcionisanje mozga u istoj meri kao lekovi", uz napomenu da je muzika nešto što je dostupno svima, pa je čini sjajnom "alatkom" za smanjenje stesa.


Nalazi su pokazali da muzika od oko 60 otkucaja u minutu može da izazove sinhronizaciju mozga s otkucajima izazivajući alfa moždane talase. Takvi talasi prisutni su kad smo opušteni i svesni.

 

Opuštanje je veoma važno za upravljanje neizbežnim stresom
Opuštanje je veoma važno za upravljanje neizbežnim stresomfoto: fizkes/Shutterstock

Da biste se lakše uspavali, trebalo bi da posvetite slušanju takve muzike najmanje 45 minuta u opuštenom položaju, navodi se na zvaničnom sajtu Univerziteta u Nevadi.


Koja muzika najefikasnije snižava stres?


U istom članku stoji da su indijanski, keltski i indijski žičani instrumenti, bubnjevi i flaute veoma efikasni u relaksiranju, čak i kada se slučaju umereno glasno.


Zvuci kiše, grmljavine i drugi zvukovi prirode, takođe, mogu biti opuštajući, naročito kada se pomešaju s drugom muzikom, poput laganog džeza i klasike.


Koja pesma vas opušta i zašto?

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nesanica povezana sa teškim oboljenjima

 

 

makonda-tracker