usporite starenje

Najbolji položaj za spavanje protiv bora: Plasični hirurg objašnjava kako svaka poza utiče na mladolikost

0

U kom položaju treba da spavamo da bismo preventivno delovali na pojavu bora?

Najbolji položaj za spavanje
Najbolji položaj za spavanjefoto: Pixel-Shot/Shutterstock

Dobro nam je poznato da će kvalitetan san pomoći organizmu na mnogo načina, a kada je reč o lepoti – on će ukloniti tamne kolutove ispod očiju i učiniti da koža bude sveža, odmorna i zategnuta.


Stručnjaci preporučuju od sedam do deveti sati sna devno, a za to ovo vreme telo ulazi u "režim za oporavak", što znači da se regenerišu koža, mišići, krv i moždane ćelije. Bez dovoljno sna, telo ne može da proizvede dovoljno kolagena, koji sprečava kožu da opusti.


I latino diva Džej Lo kaže da je njeno lice ušlo u novu fazu mladosti nakon što je pčela da spava duže i kvalitetnije.


Nisam mogla da vidim jasno, ali onda su fizički simptomi koje sam imala počeli da me plaše, a strah se pojačavao. Sad znam da je to bio tipičan napad panike izazvan iscrpljenošću, ali u to vreme nikada nisam ni čula za taj termin – istakla je ona. – Pomislila sam da gubim razum. Pitala sam lekara hoću li poludeti.

 

Dženifer Lopez već godinama izgleda identično
Dženifer Lopez već godinama izgleda identičnofoto: : Image Press Agency/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kako je objasnila Džej Lo, nedovoljno sna dovodi do pojačanog stresa i anksioznosti, koji dalje izazivaju nesanicu, zbog čega se osoba vrti u začaranom krugu umora i njegovih posledica. Otkako spava bolje, i samu sebe iznenadi kad stane pred ogledalo.


Ponekad se probudim i kažem sebi: "Vau! Upravo sam izgubila 10 godina s lica!" To je ono što kvalitetan san radi za vas, a vremenom se to akumulira – srećna je pevačica.


I stručnjaci su saglasni da spavanje pozitivno utiče na izgled. Na kraju krajeva, odavno nam je poznat termin beauty sleep – san za lepotu.

 

Najbolji položaj za spavanje za očuvanje mladolikosti


Kako objašnjava dr Konstantin Vasjukevič, ugledni njujorški plastični hirurg i kozmetolog, horizontalni položaj tela tokom spavanja pomeža ravnotežu distribucije tečnosti prema gornjem delu tela. Dešava vam se da se budite otečenog lica? Upravo je to razlog!


Dugoročne efekte ovog kontinuliranog cikličnog oticanja ne treba potcenjivati – naglašava dr Vasjukevič. – Svakodnevno širenje i kontraktcija tkiva lica opterećuje njegovu ligamentnu podršku. To na kraju dovodi do istezanja i opuštanja koji se povezuju sa starijim izgledom lica.


Kako bi pomogao onima koji su zabrinuti kako njhov položaj tokom spavanja utiče na izgled lica, dr Vasjukevič je za Real Simple podelio objašnjenja kako različite poze deluju.

 

Najbolji položaj za spavanje
Najbolji položaj za spavanjefoto: GoodStudio, Shutterstock

 

  • Spavanje na boku


Ovo je najbolji položaj ako imate probleme sa sinusima, tvrdi dr Vasjukevič, ali upozorava da on može dovesti do pojave bora na dekolteu i na strani lica na kojoj ležite.


– Ako primetite da se tokom noći okrećete na stranu, počnite da koristite svilenu ili satensku jastučnicu, kako biste sprečili trljanje kože i minimizirali negativne efekte – preporučuje on.

 

  • Spavanje na stomaku

 

Ovo je najlošiji položaj, smatra dr Vasjukevič, koji kaže da se tako koža lica satima trlja i gura uz jastuk, što dalje dovodi do cikličnog oticanja i pojavljivanje bora oko očiju i usana.


Njegov savet? Izbegavajte je po svaku cenu.

 

Najbolji položaj za spavanje
Najbolji položaj za spavanjefoto: Vadym Drobot / Alamy Archive: Alamy Profimedia
  • Spavanje na leđima

 

Prema rečima dr Vasjukeviča, ovo je najbolji položaj ako ste zabrinuti za mladolikost svoje kože. Kako nema trenja, ono navodno sprečava pojavu bora, ali je veoma važno podići glavu dodatnim jastukom kako se tečnost ne bi nakupljala u gornjem delu tela i da ne bi došlo do oticanja.


Preporučujem da spavate na leđima, blago podignute glave, 2o do 30 stepeni – kaže dr Vasjukevič.

 

 

makonda-tracker