zanimljivo

Ovu prednost niste očekivali! NAUČNO DOKAZANO kako muzika Ejmi Vajnhaus i Eminema utiče na apetit

0

Ako pod naletom snažnih emocija ili zbog nervoze jedete više, pažljivije birajte muziku koju slušate

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Na kraju napornog dana teško je odoleti opuštanju uz poneki zalogaj nezdrave hrane – slanih grickalica ili slatkiša, koje pružaju mozgu i telu superbrzo zadovoljstvo i nalet dopamina.


Ako pitate naučnike, ovoj potrebi je vrlo lako odoleti ukoliko odaberete pravu muziku.


Stručnjaci su, naime, nedavno sproveli istraživanje u okviru kog su pokušali da utvrde kako posežu za grickalicama žene koje slušaju različite vrste muzike. Učesnici studije su se najpre rastužili, kako bi okolnosti najviše ličile na one u kojima jedemo kako bismo se utešili i popunili emocionalne praznine, a rezultati su vrlo zanimljivi.

 

Naime, žene koje su slušale muziku u kojima se ispoljavaju emocije kao što su bes i tuga pojele su upola manje čipseva, čokolada i slatkiša nego one koje uopšte nisu slušale muziku!


Učesnice studije koje su grickale manje slušale su pesmu Back to Black Ejmi Vajnhaus, Mockingbird repera Eminema i In The End grupe Linkin Park.

 

Eminem
foto: Profimedia


Još je interesantnije da su za trećinu manje jele žene koje su slušale muziku koja pruža utehu, poput Fix You grupe Coldplay i Lay Me Down popularnog pevača Sema Smita.

 

Sem Smit
foto: Profimedia

Ako osećate da ste pod stresom ili ste zabrinuti, to može da dovede da pojedete mnogo nezdrave hrane, pa zato uzmite slušalice i pustite neku lepu muziku koja pruža utehu – savetuje dr Helen Koltard, stručnjak za ponašanje u ishrani Univerzitetea "De Montford".


Ona je dodala da je ovo sjajan trik za svakoga ko pokušava smrša.


Nesvesno se hvatamo za hranu jer nam ona daje dopamin, serotonin, u skokovima zbog kojih se osećamo bolje. Ali razmislite o alternativama, poput muzike koja vam popravlja raspoloženje i čini da se osetite bolje kad ste tužni ili pod stresom – savbetuje dr Koltard.

 

 

makonda-tracker