važno je

Vakcina protiv čestog uzročnika više tipova RAKA je u Srbiji BESPLATNA: Ko sve i kada može (i treba) da je primi?

0

Već neko vreme postoji vakcija protiv virusa koji dovodi do razvoja više vrsta kancera, a od prošle godine se u našoj zemlji ona može primiti besplatno

hpv virus može da dovede do nastanka kancera
hpv virus može da dovede do nastanka kancerafoto: BlurryMe/Shutterstock

Vakcina protiv HPV-a, koji je uzročnik više tipova raka, uvedena je kao preporučena u naše protokole 2018. godine, a od prošle godine besplatna je za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina, kaže dr Branko Vujković.


Jedina prava preventivna mera protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji je uzročnik raka grlića materice, materice, vagine, vulve, penisa i anusa je imunizacija vakcinom "GARDASIL 9" – naglašava za RT Blakan direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac dr Branko Vujković.


HPV je uzročnik tihe pandemije karcinoma grlića materice, ali i čest uzročnik drugih malignih bolesti i kod muškaraca i kod žena. Primanjem vakcine "GARDASIL 9", koja je u ovom momentu najbolja zaštita na svetu protiv ovih opakih bolesti, spasavamo život naših najmilijih, i garantujemo im zdraviju budućnost – ističe Vujković.

 

Naša zemlja se, nažalost, nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi po broju žena obolelih od raka grlića materice, čiji je uzročnik u više od 90 odsto slučajeva HPV. U ovo vreme prošle godine, Zavod za javno zdravlje Šabac počeo je dva važna posla - vakcinaciju protiv HPV-a, i nešto kasnije PCR dijagnostiku i tipizaciju 15 sojeva ovog virusa. Naime, u molekularnoj laboratoriji zavoda radi se detekcija virusa i genotipizacija visokorizičnih sojeva koji su uzročnici raka.

 

 HPV virus je potvrđeni uzročnik karcinoma grlića materice za koji je siguran način prevencije vakcina protiv ovog virusa.
HPV virus je potvrđeni uzročnik karcinoma grlića materice za koji je siguran način prevencije vakcina protiv ovog virusa.foto: Mikhaylovskiy/Shutterstock

Do sada smo aplikovali blizu 3.000 doza HPV vakcina, kompletno je vakcinisano oko 4 odsto ciljne populacije devojčica i dečaka od 9 do 19 godina u Mačvanskom okrugu, potpuno besplatno - o trošku RFZO – kaže dr Vujković, dodajući:


Ovo je tek početak, a brojke moraju biti mnogo bolje da bismo prekinuli zarazu, i sprečili nastanak maligne bolesti. Svetska zdarvstvena organizacija je posatvila cilj da se do 2030. godine ovaj kancer globalno pobedi.

 

Vakcina protiv HPV uvedena je kao preporučena u naše protokole 2018. godine, a od prošle godine besplatna je za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina.

 

–  Naravno, što se ranije vakciniše, imunološki odgovor je bolji i zaštita je veća – ukazuje Vujković.

 

BONUS VIDEO

Doktor Igor Jeremić izneo alarmantne podatke: Rak materice se danas razvija 10 puta brže nego nekad

 

makonda-tracker