obratite pažnju

Kako prepoznati KONDILOME? Često ne daju simptome, a mogu da imaju razorne posledice po zdravlje

0

Kako izgledaju kondilomi? Koje simptome daje HPV virus? Šta su najgore posledice infekcije HPV virusom? Kako se zaštiti?

Dok traje lečenje i mesecima nakon njega, parovi moraju da koriste zaštitu ili apstiniraju
Dok traje lečenje i mesecima nakon njega, parovi moraju da koriste zaštitu ili apstinirajufoto: G-Stock Studio, Shutterstock

Šta su kondilomi?


Kondilomi (Condylomata acuminata) predstavljaju anogenitalne bradavice koje su polno prenosive, ali se mogu širiti i putem deljenja pribora za ličnu higijenu poput peškira ili u salonima za depilaciju.


Kondilome izaziva HPV (Humani papiloma virus), koji prijanja za epitelne ćelije kože i sluzokože najčešće anogenitalnog regiona. To znači da se mogu naći na vagini, penisu, anusu, a ređe čak i na koži testisa. Budući da se ceo životni vek virusa odvija na koži, kondilomi ne spadaju u zdravstvene probleme koji se mogu utvrditi uz pomoć analiza krvi.


Kondilomi mogu da nastanu od tri nedelje do godinu dana nakon infekcije virusom HPV, a jednako se javljaju kod muškaraca i žena, uglavnom kod osoba starosti od 18 do 25 godina.

 

Oboje partnera treba da bude lečeno od kondiloma
Oboje partnera treba da bude lečeno od kondilomafoto: Kmpzzz, Shutterstock

Koliko su česti kondilomi?


Postoji više vrsta HPV virusa, a kondilomi se najčešće povezuju s virusima HPV 6 i 11, pisao je Everyday Health.

 

Međutim, ono što je važno imati na umu jeste podatak da je HPV uopšte daleko češći i da je kod žena on vodeći uzrok raka grlića materice. Procenat ljudi koji su inficirani HPV-om je u stalnom porastu, pa su različita istraživanja pokazala da je procenat inficiranih lica s nekim od simptoma oboljenja između 25 i 35 procenata. Kako navodi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, čak 80 odsto seksualno aktivnih osoba biva inficirana u nekom trenutku tokom života. Identifikovano je više od 200 tipova HPV od kojih 40 izaziva promene u anogenitalnoj regiji.


Statistički podaci Svetske Zdravstvene Organizacije pokazuju da je Srbija jedna od zemalja koje su na vrhu liste po učestalosti malignih oboljenja grlića materice.

 

Kako izgledaju kondilomi?

 

  • Reč je o bradavicama svetloroze ili beličaste nijanse.
  • Može se pojaviti samo ili jedna bradavica ili mnogo više njih.
  • Kondilomi imaju zrnastu površinu, odnosno podsećaju karfiol ili grozd.
  • Obično su bradavice bezbolne.
  • Kondilomi su izdignuti iznad nivoa kože.
  • U slučaju infekcije mogu da emituju neprijatan miris.
  • Moguće je da bradavice čak i krvare kod infekcija.
  • Mogu biti manji — veličine od 1 do 5 milimetara, ali i da porastu toliko da se rašire po celoj anogenitalnoj regiji.
  • Može da dođe do svraba, crvenila i osećaja nelagode, naročito kada se jave oko anusa. Mogu da prođu i bez fizičkih simptoma.

 

ilustracija kondiloma i infekcije hpv virusom
ilustracija kondiloma i infekcije hpv virusomfoto: Adao, Shutterstock

Kako se leče kondilomi?


Lečenje podrazumeva uklanjanje kondiloma korišćenjem lasera, radiotalasima, tečnim azotom, i drugim sličnim sredstvima, ali ne postoji lek koji će zauvek odstaniti HPV virus iz tela već se u najvećem broju slučajeva vremenom organizam sam "očisti".


Tretiranje kondiloma može da bude dugotrajno i mukotrpno, a veoma je važno lečiti oboje partnera, uz apstinenciju ili upotrebu prezervativa tokom i nekoliko meseci posle lečenja kondiloma.

 

Vakcina protiv HPV virusa


U Srbiji je, inače, odnedavno dostupna vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima.


Prema navodima Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, HPV vakcine su visoko imunogene i kao takve podstiču stvaranje visokog titra neutrališućih antitela, za razliku od prirodne infekcije nakon koje je stvaranje titra antitela slabo. Više od 99% primalaca razvija odgovarajući nivo antitela na tipove HPV uključene u vakcinu mesec dana posle kompletne serije.


Vakcine nemaju terapijski efekat na postojeću infekciju ili bolest, a prethodna infekcija jednim tipom ne umanjuje efikasnost vakcine u zaštiti od infekcije drugim tipovima koji se nalaze u vakcini, ističe Zavod.

 

 

makonda-tracker