obratite pažnju

Svaka je jednako važna i značiće vam mnogo: 5 stvari koje svako od nas mora da zna o VELIKOM KAŠLJU

0

Da bismo se najbolje moguće zaštitili od velikog kašlja, ubrzali lečenje i oporavak i smanjili rizik od širenja infekcije, treba obratiti pažnju na sledeće informacije

Pertusis, poznatiji kao veliki kašalj, bolest je za koju smo se nadali da je iskorenjena, ali broj zaraženih odnedavno raste
Pertusis, poznatiji kao veliki kašalj, bolest je za koju smo se nadali da je iskorenjena, ali broj zaraženih odnedavno rastefoto: Dr Faulkner/Shutterstock

Pre nego što je pronađena vakcina za pertusis, poznatiji kao veliki kašalj, magareći kašalj i hripavac, ovo oboljenje bilo je jedan od vodećih uzroka smrti u detinjstvu širom sveta.


Ispostavilo se da je vakcinacija protiv velikog kašlja bila toliko efikasna da smo za nekoliko decenija došli do situacije da pomislimo da je ova bolest iskorenjena. Međutim, pad broja vakcinisanih doveo je do toga da se veliki kašalj vrati i ponovo izaziva veliku zabrinutost.


Američka asocijacija za pluća podelila je nedavno nekoliko stvari koje bi trebalo znati o pertusisu, u jeku porasta broja zaraženih u više zemalja.

5 stvari koje moramo da znamo o velikom kašlju


1. Češći je kod dece, ali javlja se i kod odraslih


Veliki kašalj najčešće pogađa bebe i malu decu, ali od njega može da oboli bilo ko, u bilo kom uzrastu.


Dok su bebe i mala deca među najteže pogođenima, tinejdžeri i odrasli su, takođe, u opasnosti da se zaraze i mogu da šire veliki kašalj. Bakterija Bordetella pertussis, koja izaziva ovo oboljenje, lako se prenosi sa osobe na osobu kašljanjem ili kijanjem. Čak i ako ste vakcinisani ili imate blage simptome, možete da širite veliki kašalj na druge.

 

Kašalj je glavni i najprepoznatljiviji simptom pertusisa
Kašalj je glavni i najprepoznatljiviji simptom pertusisafoto: tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, oko jedne trećine beba mlađih od godinu dana koje obole od velikog kašlja u SAD završi u bolnici. Mala deca su, takođe, izložena riziku od drugih komplikacija, kao što su pneumonija, apneja i dehidracija.


Populacija s najvećim rizikom od teških komplikacija su veoma mala odojčad, koja su premala da bi se vakcinisala protiv njega, zatim starije odrasle osobe, trudnice i oni koji su imunokompromitovani – ističe dr Huanita Mora, izvršna direktorka Centra za alergije u Čikagu.


2. Pertusis je poznat po zvuku "zavijanja" pri kraju napada kašlja


Iako veliki kašalj obično počinje tipičnim simptomima sličnim prehladi, često se dijagnostikuje tek nakon jedne do dve nedelje, kada bolest napreduje od blagog kašlja u drugu fazu, period upornih i brzih napada kašlja, koja se naziva paroksizmalna faza.


Taj stadijum se kategoriše teškim napadima kašlja koji često dovode do povraćanja i praćeni su zvukom "hripanja". Te epizode kašlja mogu da se jave nekoliko puta dnevno ili nekoliko puta po satu, a često se pogoršavaju noću i mogu da ometaju san.

 

Veliki kašalj se vratio i broj obolelih raste u regionu
Veliki kašalj se vratio i broj obolelih raste u regionufoto: Lopolo/Shutterstock

Ta faza može trajati do tri meseci.


3. Dostupne su vakcine koje pomažu u prevenciji velikog kašlja


– Komplikacije pertusisa mogu da budu teške, ali postoji vakcina – naglašava dr Mora, koja poziva sve da se vakcinišu i da se rano obrate lekaru.


Vakcinisani ljudi koji dobiju veliki kašalj obično imaju blaže simptome, kao što su kašalj koji ne traje dugo i ređi i manje ozbiljni napadi.

4. Upotreba lekova protiv kašlja se obično ne preporučuje u lečenju pertusisa


Antibiotici su najbolji način za lečenje velikog kašlja, piše Američka asocijacija za pluća na svom zvaničnom portalu. Važno je da se što pre poseti lekar, a lečenje započne rano da bi se smanjila težina i trajanje bolesti, kao i da se snizi rizik od širenja infekcije na druge.

 

Veliki kašalj se češće javlja kod beba i male dece
Veliki kašalj se češće javlja kod beba i male decefoto: Pixel-Shot/Shutterstock

Nemojte uzimati lek protiv kašlja bez recepta, osim ako vam ga ne preporuči vaš zdravstveni radnik.


5. Postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti za lečenje pertusisa i smanjenje rizika od prenosa infekcije


Za početak, obratite se svom lekaru čim simptomi počnu da se javljaju i uzimajte lekove redovno i tačno onako kako je propisano.


Potrudite se da u domu nemate nešto što iritira i može izazvati kašalj, poput dima, prašine i hemijskih isparenja. Perite ruke redovno, trudite se da otopite sluz iz disajnih puteva, pijte puno tečnosti, uključujući vodu, sokove i supe, a jedite i voće da biste sprečili dehidraciju.


Iako se infekcija može javiti cele godine, budite posebno oprezni tokom letnjih i jesenjih meseci, kada broj obolelih od pertusisa dostiže vrhunac.

 

Redovno pranje ruku je veoma važno u okviru prevencije širenja velikog kašlja
Redovno pranje ruku je veoma važno u okviru prevencije širenja velikog kašljafoto: Wavebreak / Profimedia

Cilj je da održimo zdravlje. To znači povećanje stope vakcinacije, praktikovanje univerzalnih mera predostožnosti i rano dijagnostikovanje i lečenje – objasnila je dr Mora.


Oni koji su u svojoj zajednici imali epidemiju trebalo bi da budu posebno oprezni u pogledu ranih simptoma. Ako sumnjate da vi ili neko u vašem domaćinstvu imate veliki kašalj, obratite se lekaru što je pre moguće.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Snimak bebe koja ima veliki kašalj

 

makonda-tracker