kako zvuči hripavac?

Kako se prepoznaje i prenosi VELIKI KAŠALJ? Sve o bolesti za koju smo mislili da je ISKORENJENA, a trenutno hara Srbijom

0

Koji su simptomi velikog kašlja (hripavca) i na koji način se zaštiti od infekcije?

Najočigledniji simptom velikog kašlja je kašalj koji može da dovede do zacenjivanja
Najočigledniji simptom velikog kašlja je kašalj koji može da dovede do zacenjivanjafoto: Pixel-Shot/Shutterstock

Već nekoliko nedelja u regionu se ponovo priča o velikom kašlju (lat. Pertussis), poznatijem i kao magareći kašalj i hripavac, bolesti za koju smo gotovo verovali da je iskorenjena.


Broj zaraženih, međutim, raste, a u Srbiji je do sada potvrđeno 298 slučajeva, a u poslednje dve nedelje skoro je dupliran broj obolelih.

 

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste to što je prošle godine broj zaraženih bio samo pet, a epidemiolozi očekuju da će se bolest širiti još više budući da je deo dece nevakcinisan ili nepotpuno vakcinisan.

Šta je veliki kašalj (hripavac)?


Pertussis je akutna infektivna bolest koju izaziva bakterija Bordetella pertussis, a ređe bakterija Bordetella parapertussis.


Iako od nje obolevaju i odrasli, najčešće se javlja kod dece stare od pet godina, a početak bolesti uglavnom podseća na prehladu.

 

Na početku velikog kašlja, bolest podseća na prehladu
Na početku velikog kašlja, bolest podseća na prehladufoto: Roman Samborskyi/Shutterstock

Međutim, zatim počinje kašalj koji postepeno prelazi u napade isprekidanog kašlja, a kod male dece on može dovesti do zastoja u disanju i biti veoma opasan. Uglavnom se vremenom kašalj smanjuje po intenzitetu i proređuje, a oboljenje traje oko šest nedelja.


Zbog toga što je iscrpljujuće i naporno, ovu bolest često zovu i "bolest 100 dana".


Kako ističe pedijatar Saša Milićević za Blic, ono što razlikuje veliki kašalj od obične prehlade je to što dođe do zacenjivanja.


To je ono što je karakteristično i po čemu ga razlikujemo od gripa i drugih oblika kašlja – alergijskog, astmatskog ili zbog prehlade. Ovde dođe do toga da se osoba zaceni, ne može da udahne posle kašljanja – objasnio je.

 

Veliki kašalj je bio maltene iskorenjena bolest, a 2022. prijavljeno je samo pet slučajeva
Veliki kašalj je bio maltene iskorenjena bolest, a 2022. prijavljeno je samo pet slučajevafoto: Profimedia / HBRH / Alamy / Alamy /

Simptomi velikog kašlja


Početni simptomi su:

 

  • curenje iz nosa
  • blaži kašalj
  • učestalo kijanje
  • povišena telesna temperatura
  • iscrpljenost i malaksalost


Kasniji simptomi su:

 

  • intenzivni napadi kašlja, do zacenjivanja
  • povraćanje posle kašlja
  • gubitak daha
  • poteškoće sa disanjem
  • može da se poplavi usled manjka vazduha


Prema Gradskom zavodu za javno zdravlje, između napada kašlja osoba može da ne odaje utisak da je uopšte bolesna.

Kako se prenosi veliki kašalj?


Osobe koje su zaražene bakterijom Bordetella pertussis mogu preneti infekciju na druge od šest do 20 dana nakon što je bakterija ušla u njihov organizam do tri nedelje nakon što nastupi bolest, odnosno veliki kašalj, piše medicinska platforma Medical News Today.

 

Prevencija je veoma važna, a veliki kašalj se prenosi kapljično
Prevencija je veoma važna, a veliki kašalj se prenosi kapljičnofoto: Pixel-Shot/Shutterstock

 

Bakterija se prenosi kapljično, nakon što se rasprsne u vazduh prilikom kašljanja i kijanja, zbog čega je veoma važno prekriti usta i nos maramicom, odmah je baciti i oprati ruke.


Svi koji su u blizini prilikom kašlja usled ovog oboljenja mogu da udahnu i zaraze se, te je prevencija od ogromne važnosti.


Najbolja prevencija je, naravno, vakcina, koja se daje u trima dozama u Srbiji. Kako navodi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", u 2022. godini obuhvat beba primarnom vakcinacijom u tri doze u Srbiji bio je 91,9 odsto.


Kako piše Gradski zavod za javno zdravlje "Beograd", imunizacija protiv velikog kašlja počinje sa navršena dva meseca života i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze sa razmakom od najmanje 4 nedelje između doza.

 

Mališani su posebno skloni obolevanju od velikog kašalja
Mališani su posebno skloni obolevanju od velikog kašaljafoto: fizkes/Shutterstock

Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće 6 meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole (najkasnije u toku prvog razreda).


Komplikacije prilikom velikog kašlja


Najčešća komplikacija usled ovog stanja je upala pluća.


Neurološke komplikacije kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika u mozak su konvulzije i encefalopatija.

 

Ostale blaže komplikacije su zapaljenje srednjeg uha, anoreksija, dehidratacija, a kao posledica povećanog pritiska prilikom paroksizmalnog stadijuma, dolazi do krvarenja iz nosa, pojave kile i pneumotoraksa.

 

BONUS VIDEO

Kako zvuči veliki kašalj kod dece?

 

makonda-tracker