zdravlje

Male boginje haraju Srbijom: Kako da pobedimo strah od epidemije

0

Nakon činjenice da nam preti brzo širenje malih boginja, psiholog Ana Janković otkriva kako da ostanemo smireni i odlučimo najbolje za dete.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Iako se kod nas već godinama vodi debata o tome treba li deci davati MMR vakcinu ili ne, broj mališana koji su u poslednjih nekoliko nedelja njom vakcinisani znatno je porastao. To stručnjaci iz ove oblasti direktno dovode u vezu s pojavom epidemije malih boginja na Kosovu i u Rumuniji. Naša stučna saradnica ukazuje na to kako da roditelji ostanu smireni. -

 

Roditelji ne bi trebalo da budu pasivni učesnici i da se plaše, već bi trebalo da preuzmu odgovornost za zdravlje i dobrobit svoje dece. Potrebno je verovati institucijama, poput Instituta za javno zdravlje „Batut“, kada daju informacije o ispravnosti vakcina. Znamo da je prevencija najbolja zaštita.

 

Praktične strategije

 

Roditelji su u strahu od moguće epidemije i tim razmišljanjima dovode sebe do uznemirenosti. Upravo su to misli odgovorne za emociju straha koja usledi za nekoliko sekundi. Umesto što misle o nečem lošem, bilo bi bolje da svoje misli usmere u pozitivnom smeru. Na taj način ne dopuštaju strahu da ih blokira i upravlja situacijom. Evo praktičnih strategija kako da se suočite sa strahom od epidemije.

 

- Umesto što sebe samozastrašuje strašnim mislima, roditelj može reći sebi nešto ohrabrujuće i tražiti savet od medicinskog stručnjaka. - Razgovor s bliskim osobama o tome kako se oseća učiniće da se briga podeli s drugima. Vrlo često kada nekome iznesete svoje probleme, i sami shvatite koliko su minorni i odjednom kao da dobijete odgovor na pitanje šta činiti dalje. Ako je potrebno, uvek možete da se obratite psihologu za pomoć. Reči koje osoba izgovara, misli koje joj prolaze kroz glavu i stvari koje radi produkuju određeni tip energije koja utiče na nju samu, ali i na ljude u okruženju. Važno je da roditelji usmere pažnju na ono što žele da postignu, a ne na problem od kojeg žele da pobegnu.

 

Mame i tate, obratite pažnju: Ovo su najpouzdaniji pokazatelji da vaš mališan ima probleme s vidom

 

Uzor najmlađima

 

Strah i nesigurnost roditelji nesvesno prenose na decu. Umesto toga treba uvek da čuju savet lekara i da sarađuju s njima. Nepotrebno je izlagati dete riziku da dobije male boginje. Vakcine protiv dečjih zaraznih bolesti u većini država su obavezne, ali je poslednjih godina u razvijenim zemljama sve jači pokret protiv vakcinacije. Čine ga grupe roditelja, a ako je suditi po medicinskim izveštajima, takvo ponašanje može naneti nemerljivu štetu ne samo deci već i ostatku populacije.

 

 

Najčitaniji nedlejnik o poznatima Glossy potražite svake srede besplatno uz Kurir.

foto: Glossy

 

makonda-tracker