obratite pažnju

Po čemu se VELIKI KAŠALJ razlikuje od "običnog"? Evo kako tačno zvuči pertusis i kako izgleda tok bolesti

0

Kašalj koji prati pertusis veoma je prepoznatljiv, a jedan lekar je pokazao kako ga najjednostavnije prepoznati

Veliki kašalj može da ima fatalne posledice
Veliki kašalj može da ima fatalne posledicefoto: Lopolo/Shutterstock

Veliki kašalj (lat. Pertussis), poznat još i kao hripavac i magareći kašalj, bolest za koju smo mislili da je iskorenjena, vratila se i već oduzela više dečijih života u Srbiji.


U pitanju je akutna infektivna bolest koja nastaje kao posledica inficiranjem bakterijom Bordetella pertussis, a ređe bakterija Bordetella parapertussis.

 

Kako navodi Gradski zavod za javno zdravlje "Beograd", bolest je primarno izazvana toksinom – bakterija se pričvrsti za trepljasti epitel respiratornog trakta i luči toksin koji izaziva paralizu "treplji" i inflamaciju i otežano izbacivanje respiratornog sekreta.

Nakon sedam do 10, a najduže 21 dan od kontakta sa zaraženom osobom pojavljuju se prvi simptomi.


Iako je mogu dobiti i odrasli, češće se javlja kod dece.

 

Najbolja prevencija velikog kašlja je redovna vakcinacija
Najbolja prevencija velikog kašlja je redovna vakcinacijafoto: Shutterstock / Prostock-studio

Kako zvuči veliki kašalj?


Kao što i samo ime bolesti kaže, nju karakteriše kašalj, a kako je pertusis ponovo postao razlog za zabrinutost često je pitanje kako prepoznati kašalj koji je posledica baš velikog kašlja.


Na internetu postoji mnogo objašnjenjenja lekara i snimaka koji to pokazuju, a dr Džejms O'Donovan, koji stoji iza vrlo popularnog YouTube kanala Doctor O'Donovan, objasnio je da je kod zaraženih primećeno zviždanje prilikom sledećeg udisaja nakon napada kašlja. U svom snimku u kom objašnjava kako zvuči pertusis, on je prikazao snimak upravo tog prepoznatljivog kašlja, koji možete čuti od 2:14.

 

 

Faze razvoja velikog kašlja


Prema objašnjenju Gradskog zavoda za javno zdravlje "Beograd", infekcija se deli na više stadijuma.

 

 

  • U kataralnom stadijumu su dominantni simptomi i znaci slični prehladi (kijanje, curenje iz nosa, blago povišena telesna temperatura ili odsutnost njenog porasta, blag kašalj), koji traju jednu do dve nedelje.
  • U drugom, paroksizmalnom stadijumu, sa pojačavanjem simptoma i znakova oboljenja iz prvog stadijuma dolazi do značajnog pogoršanja tegoba u smislu intenziteta i učestalosti kašlja sa paroksizmima, naročito tokom noći. Trajanje drugog stadijuma infekcije je od jedne do šest nedelja. Između napada kašlja osoba ne mora odavati utisak da je bolesna.
  • U poslednjem, rekonvalescentnom stadijumu, koji traje nedeljama i mesecima nakon početka bolesti, postepeno dolazi do povlačenja tegoba i potpunog oporavka obolelih.

 

I odrasli mogu da obole od velikog kašlja
I odrasli mogu da obole od velikog kašljafoto: Profimedia

Zašto je veliki kašalj opasan?

 

  • Najčešća kompikacija velikog kašlja je zapaljenje pluća, koja je i najčešći uzrok smrti kod obolele odojčadi.
  • Neurološke komplikacije kao rezultat smanjenog dotoka kiseonika u mozak su konvulzije i encefalopatija.
  • Ostale blaže komplikacije su zapaljenje srednjeg uha, anoreksija, dehidratacija, a kao posledica povećanog pritiska prilikom paroksizmalnog stadijuma, dolazi do krvarenja iz nosa, pojave kile i pneumotoraksa.

 

BONUS VIDEO

Kako izgleda osip roseola kod dece?

 

makonda-tracker