obratite pažnju

Isprva deluju bezazleno, ali su važno upozorenje: 10 znakova ANEMIJE izazvane NEDOSTATKOM GVOŽĐA u organizmu

0

Kako prepoznati anemiju na vreme? Stručnjaci otkrivaju spisak ranih znakova da u telu nema dovoljno gvožđa

Bleda koža može biti pokazatelj anemije usled manjka gvožđa
Bleda koža može biti pokazatelj anemije usled manjka gvožđafoto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Anemija, poznata još i kao malokrvnost, stanje je u kome organizam nema dovoljno zdravih eritrocita (tj. crvenih krvnih zrnaca) da prenesu kiseonik do svih tkiva.


Usled toga, snižen je i hemoglobin, protein koji ima vezivnu ulogu i prenosi kiseonik do udaljenih organa, poput mozga i srca.


Do anemije dolazi zbog gubitka eritrocita, zatim usled njihove nedovoljne sinteze, nedostatka gvožđa i vitamina B12 i/ili folne kiseline, kao i zbog hemolize.


Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, procenjuje se da anemija u svetu pogađa oko pola milijarde žena starosti od 15 do 49 godina i 268 miliona dece uzrasta od šest do 59 meseci. Najčešći uzrok anemije je, ipak, manjak gvožđa u organizmu.

Kako prepoznati anemiju nastalu usled nedostatka gvožđa?


Prema pisanju medicinske platforme Healthline, na samom početku anemije razvijene usled manjka gvožđa u organimu mogu se javiti tek blagi simptomi ili da ih čak ni ne primetite. Kako navodi Američko društvo za hematologiju, većina ne shvata da ima blag oblik anemije sve dok ne uradi rutinski test krvi.


Neki od simptoma su sledeći.

 

Gvožđe spada u esencijalne minerale i obavezno je unositi ga kroz ishranu
Gvožđe spada u esencijalne minerale i obavezno je unositi ga kroz ishranufoto: Shutterstock

Bleđa koža


Usled manjka hemoglobina u eritrocitima koža je manje crvena, pa se može pojaviti bledilo.


Studija čiji su nalazi 2016. objavljeni u medicinskom magazinu International Journal of Contemporary Pediatrics pokazala je da se kod dece uzrasta od šest do 11 godina bledilo povezano s manjkom ovog minerala može pojaviti po celom telu ili biti ograničeno na jedno područje: lice, desni, unutrašnjost usana ili donjih kapaka i nokte.


Neobjašnjiv umor


Ukoliko se iz neobjašnjivog razloga često osećate iscrpljeno, to može da bude znak anemije izazvane nedostatkom gvožđa. Istraživanje stručnjaka Klivlandske klinike pokazalo je i da se ovaj simptom se često javlja kod ljudi jednostavno nemaju dovoljno gvožđa čak i kada nisu dobili dijagnozu deficijencije.

Razlog je to što manjak hemoglobina dovodi do manje kiseonika u tkivima i mišićima, pa nema ni dovoljno energije, a srce mora da radi napornije da bi se slalo više krvi bogate kiseonikom. Posledica je – umor.


Kratak dah


Kada je nivo hemoglobina nizak zbog manje gvožđa u organizmu, i nivo kiseonika je takođe niži, pa mišići nemaju dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti. Posledica je brži i kraći dah jer se telo bori za više kiseonika, navodi Healthline, pa možete osetiti da gubite dah dok idete uz stepenice.

 

Ako često gubite dah tokom svakodnevnih aktivnosti, proverite nivo gvožđa
Ako često gubite dah tokom svakodnevnih aktivnosti, proverite nivo gvožđafoto: GAGO IMAGES, Shutterstock

Lupanje srca


Neobična veza između anemije i lupanja srca još uvek se istražuje, a studija korejskih naučnika koja je 2015. objavljena u magazinu International Journal of Medical Sciences tvrdi da bi snabdevanje kiseonikom moglo da stoji i iza ovog znaka bolesti.


Srce se, naime, forsira da radi napornije da bi do svih organa stigla krv koja ima dovoljno kiseonika, pa možete primetiti nepravilne otkucaje ili tahikardiju.


Glavobolja


Istraživanja su, uključujući studiju objavljenu 2019. godine u časopisu International Journal of Hematology-Oncology and Stem Cell Research, pokazala da nedostatak gvožđa može da izazove glavobolju, naročito kod žena.

Oticanje i bol u jeziku i ustima


Stručnjaci s Tajvana su u magazinu Journal of the Formosan Medical Association objavili 3014. studiju u kojoj se navodi da anemija nastala zbog manjka gvožđa može da se ispolji u usnoj duplji.


Tada se javljaju suva usta, natečen, upaljen, bled ili neobično gladak jezik, peckanje, čirevi u usnoj duplji, olne i crvene pukotine u uglovima usana.

 

Simptomi anemije usled manjka gvožđa mogu se ispoljiti u usnoj duplji
Simptomi anemije usled manjka gvožđa mogu se ispoljiti u usnoj dupljifoto: Robert Kneschke/Shutterstock

Suva i oštećena koža i kosa


Ćelije koje su zadužene za rast kose i kvalitet kože takođe zavise od kiseonika iz hemoglobina, pa one mogu da budu slabije i veoma suve.


Manjak gvožđa u organizmu se povezuje i s opadanjem kose, a istraživanje arapskih naučnika objavljeno u medicinskom časopisu Dermatologic Therapy Journal navodi da bi on mogao biti uzrok opadanja kose kod žena u reproduktivnom periodu.


Slabi nokti i nokti i nokti u obliku kašike


Ovaj znak anemije javlja se izuzetno retko, u tek 5% slučajeva, ali je primećen. Veoma lomljivi nokti, tzv. koilonihija, javlja se i ranije, ali je u kasnijim fazama nedostatka gvožđa zabeleženo da nokti mogu da dobiju oblik kašike, što znači da se nokat spušta nadole od sredine, a ivice se podižu da nokti imaju zaobljen izgled.


Čudne žudnje za hranom


Kako piše Healthline, kod nedostatka gvožđa možete iskusiti potrebu da jedete bizarne stvari: kredu, papir, zemlju, led, glinu...

 

Čudne žudnje za hranom mogu biti znak manjka gvožđa
Čudne žudnje za hranom mogu biti znak manjka gvožđafoto: gpointstudio/Shutterstock

Nemirne noge


Takozvani sindrom nemirnih nogu može da ukaže na manjak gvožđa, a ova veza se i dalje istražuje.


Istraživanje čiji su nalazi objavljeni u listu Sleep Medicine 2018. pokazalo je da je ovo još jedan simptom, a podrazumeva snažnu potrebu da pomerate noge dok mirujete. Uz to, može da se javi osećaj mravinjanja ili svraba u stopalima i nogama.

 

BONUS VIDEO

Kako da deca pojedu sve iz tanjira

 

makonda-tracker