važno je

Šta prvo treba popiti na NA PRAZAN STOMAK? Za većinu nutricionista nema dileme – ovo najbolje piće za jutro

0

Koja tečnost je prva koju treba uneti u organizam kada tek ustanemo i započinjemo dana? 

Mnogo je dilema o najboljem piću za prazan želudac. Bespotrebno jer većina nutricionista kaže da vam je prvi instinkt odličan...
Mnogo je dilema o najboljem piću za prazan želudac. Bespotrebno jer većina nutricionista kaže da vam je prvi instinkt odličan...foto: Studio Dagdagaz/Shutterstock

Konačno ste prestali da odlažete alarm, naterali se da ustanete i uputili se pravo u kuhinju. Pravo je vreme da popijete nešto, ali – šta?


Prvo na šta pomislimo je voda, a evo šta stručnjaci misle o tome.

 

Šta prvo treba popiti na prazan želudac?


Ako najpre sipate čašu vode, ne možete da pogrešite, saglasna je većina stručnjaka. Kako su istakli za Huff Post, vodu je korisno popiti i ako niste žedni


Možda ne morate nužno da osetite žeđ, ali je ispijanje vode zdrava navika koja omogućava da budete adekvatno hidrirani celog dana – ističe registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja Viki Šanta Retelni.

Brojna istraživanja pokazala su mnoge prednosti konzumiranja vode čim ustanemo, a samo neke od njih su čišćenje creva, detoksikacija organizma, manji rizik od glavobolja, više energije...

 

Čaša vode na prazank stomak za savršen početak dana
Čaša vode na prazank stomak za savršen početak danafoto: Krakenimages.com, Shutterstock

Ipak, kada je reč o detoksikaciji, budite na oprezu – ne postoji piće koje deluje kao filter i izbacuje samo loše i nezdrave supstance iz organizma, iako će više vodi sigurno pomaći čišćenju tela kroz urin.


Ne verujete nijednom napitku za koji se tvrdi da vas detoksiksuje – kaže nutricionistkinja Amanda Frankeni za Huff Post.


Čaša vode s limunom – da ili ne?


Niko od stručnjaka kojima se Huff Post obratio nije smatrao da postoji neka posebna magija u vrućoj vodi s limunom, najčešće preporučivanim napitkom za prazan stomak. Ipak, oni to ne obeshrabruju.


Vidim zašto je ta ideja privlačna – kaže nutricionistkinja Ejmi Gorin.

 

Limunada nije isto što i čaša vode s limunom
Limunada nije isto što i čaša vode s limunomfoto: Shutterstock/al1962

Vruća voda je neverovatno umirujuća, a limun daje lepu kapljicu citrusa. Lično, ako pijem topli napitak, više volim da iz njega dobijem antioksidanse, pa predlažem da se umesto toga pije zeleni čaj s limunom.


Da li sme da se pije čaj na prazan stomak?


Prema rečima stručnjaka, čaj je, bez obzira na kojoj temperaturi, uvek zdrav izbor.

 

Registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja Tobi Smitson, kojoj je sa 8 godina dijagnostikovan dijabetes, kaže da baš svaki dan započinje kuvanjem čaja i da joj taj čajnik traje ceo dan.

 

Čaj od đumbira je sjajan izbor iz mnogo razloga
Čaj od đumbira je sjajan izbor iz mnogo razloga foto: Halil ibrahim mescioglu/Shutterstock

Istraživanja su pokazala zdravstvene prednosti čaja, uključujući prevenciju i upravljenje dijabetesom – napominje ona. – Izgleda da polifenoli u čaju utiču na aktivnost insulina, a druge prednosti uključuju poboljšanu osetljivost na insulin, održavanje zdravog krvnog pritiska, smanjenje rizika od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

 

BONUS VIDEO

Ruzmarinova voda za kosu

 

makonda-tracker