možda niste znali...

Simptom TUMORA NA MOZGU koji je moguće primetiti tokom obroka: Ako ga uočite, nikako NE PANIČITE – može biti bezazlen

0

Kako stručnjaci upozoravaju, ovaj neobičan simptom povezan je s nizom stanja, od kojih mnoga nisu ozbiljna, ali je primećeno da može da bude znak izrasline na mozgu

Ovaj simptom tumora na mozgu može da bude posebno primetan tokom obroka
Ovaj simptom tumora na mozgu može da bude posebno primetan tokom obrokafoto: Prostock-studio/Shutterstock

Tumor na mozgu je jedna od najtežih dijagnoza u medicini, a često se on utvrdi prekasno jer simptomi ovog oboljenja mogu biti nejasni i lako se mešaju s nekim bezazlenim stanjem.


U zavisnosti od toga gde se tumor tačno nalazi i od složenosti stanja, ispoljavaju se različiti znakovi bolesti, a svaka izraslina može da dovede do neke promene.


Kako objašnjavaju iz britanske organizacije The Brain Tumour Charity, postoji jedan simptom tumora na mozgu koji možete primetiti tokom obroka i koji bi mogao da ukaže na to u kom se delu mozga nalazi izraslina.


U pitanju je gubitak čula ukusa i/ili mirisa, prenosi Express, simptom koji se proteklih godina često povezivao s kovidom-19.

 

Iako je to retko, gubitak ukusa ili mirisa može se povezati s tumorima mozga u određeim delovima ovog orana – navodi pomenuta dobrotvorna organizacija.


Tumor mozga u prednjem režnju može da dovede do gubitka mirisa (kao i do drugih simptoma, poput poteškoća u govoru, s koncentracijom ili u usvajanju novih informacija) – ističe se u saopštenju.

 

Gubitak čula mirisa i ukusa povezan je s mnogim medicinskim stanjima, pa je najvažnije ne paničiti ako ga primetite
Gubitak čula mirisa i ukusa povezan je s mnogim medicinskim stanjima, pa je najvažnije ne paničiti ako ga primetitefoto: Estrada Anton/Shutterstock

– Tumor mozga u temporalnom režnju može dovesti do osećaja čudnih mirisa (kao i drugih simptoma, uključujući poteškoće sa sluhom, govorom ili gubitak pamćenja) – dodaje The Brain Tumour Charity i ističe da postoji još jedan deo ovog organa koji može ispoljiti takve simptome kada je pogođen tumorom. – Tumor mozga u parijetalnom režnju može dovesti do problema u prikupljanju informacija iz vaših čula, uključujući miris i ukus (kao i druge simptome, uključujući teškoće u prepoznavanju lica ili predmeta i koordinaciju pokreta).


Iako nije u pitanju tumor na mozgu, ova organizacija upozorava i na olfaktorni neuroblastom, tumor u nosnoj šupljini, koji takođe može da utiče na miris. On izaziva i krvarenje iz nosa, suzne oči i druge simptome.

 

Šta učiniti ako izgubite čulo mirisa ili ukusa?


Ako primetite promenu u ovim čulima, ne sumnjajte odmah na najgore. To stanje može biti povezano s mnogim drugim medicinskim problemima i bezazlenim stanjima, pa je najvažnije ne paničiti.

 

Glavobolja kao simptom može da izostane na početku razvoja tumora na mozgu
Glavobolja kao simptom može da izostane na početku razvoja tumora na mozgufoto: Maples Images/Shutterstock

Tumori na mozgu su retki – navodi ova organizacija – a drugi medicinski problemi mogu da izazovu gubitak ukusa i mirisa. Ako gubitak traje ili se javlja s drugim simptomima, porazgovarajte o tome sa svojim lekarom opšte prakse. Ako su simptomi iznenadni ili ozbiljni, trebalo bi da odete u hitnu pomoć ili je pozovete.


Kako navodi britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS), najčešći simptomi tumora na mozgu su:

 

  • glavobolje
  • napadi
  • stalna mučnina, povraćanje i pospanost
  • mentalne promene ili promene u ponašanju (kao što su problemi s pamćenjem ili promene ličnosti)
  • progresivna slabost ili paraliza jedne strane tela
  • problemi s vidom ili govorom

 

 

BONUS VIDEO Šenon Doerti pred operaciju tumora

 

makonda-tracker