nova saznanja

Test memorije koji pomaže da se tumor na mozgu prepozna na vreme: Britanski naučnici utvrdili metod koji spasava živote

0

Nedavno sprovedena studija Univerziteta u Edinburgu pokazala je zanimljive rezultate

foto: Stokkete/Shutterstock
foto: Stokkete/Shutterstock

Tumor na mozgu je jedna od najtežih dijagnoza u medicini, a često se on utvrdi prekasno jer simptomi ovog oboljenja mogu biti vrlo nejasno i lako se pomešati s nekim bezazlenim stanjem.


Na primer uporne glavobolje mogu biti povezane s tumorom mozga, ali obično nisu – one mogu da nastanu zbog velikog broja manje opasnih zdravstvenih poteškoća, pa čak i samo zbog neispavanosti, PMS-a i sl.

 

Zbog toga je važno obraćati pažnju na sitnice i pratiti pažljivo stanje organizma, a jedna novija studija predlaže test koji su nazvali "Nojeva barka", kao odličan pokazatelj postoji li znak koji se može povezati s ovom bolešću.


Tim s Univerziteta u Edinburgu, na čelu s dr Polom Brenanom, utvrdio je ovaj verbalni test za potrebe istraživanja. Oni su grupu od 207 ljudi (od kojih je deo imao tumor) zamolili da identifikuju 14 životinja, a rezultati su pokazali da je 87,5 odsto onih koji nisu uspeli u tome imalo dijagnozu tumora na mozgu, dok 48,1 odsto od ukupnog broja onih koji su se setili14 životinja nije imalo ovu dijagnozu.

 

Tumor na mozgu, Glavobolja, Slepoočnice, Pseudotumor mozga
foto: Maples Images/Shutterstock

Brenan i njegovi saradnici veruju da bi ovaj test mogao da olakša lekarima opšte prakse da procene kom pacijentu je neophodno skupo snimanje mozga poput magnetne rezonance.


Ovo istraživanje finansirala je britanska dobrotvorna organizacija "Tumor na mozgu", a njen glavni naučni referent dr Dejvid Dženkinson istakao je:


Razdvajanje ključnih simptoma tumora mozga od onih koji su uzrokovani manje ozbiljnim stanjima može da bude zaista teško, pa je vrlo uzbudljivo istraživanje razvoja trijažnih testova poput ovih.

 

zdravlje
foto: Shutterstock

Heder Diri (35) iz britanskog Eršira ispričala je kako je posetila lekara 10 puta tokom 18 meseci pre nego što joj je konačno utvrđen akustični neurom. U pitanju je benigni tumor koji raste na slušnom nervu, a ona je izlečena, ali danas živi s posledicama kasne dijagnoze.


Da mi je tumor na mozgu dijagnostikovan ranije, moj život bi danas bio drugačiji, to bi značilo da nemam nijedan od doživotnih negativnih efekata koje danas imam – istakla je Heder Diri. – Pogrešno mi je postavljena dijagnoza 18 meseci pre nego što je tumor konačno otkriven, a tada je bilo kasno za bilo kakvu alternativu operaciji, što je izazvalo paralizu lica, gluvoću od 50 procenata, probleme s ravnotežom, vidom, umor, oštećenje nerava, grčeve mišića i još uvek postoji neki rezidualni tumor.

 

 

makonda-tracker