NE FORSIRAJTE NAPORNE DIJETE

Smanjite RIZIK od karcinoma i dijabetesa: Kako se izboriti sa viškom kilograma u menopauzi?

0

Menopauza je nezgodan period za svaku ženu, a uz nju redovno idu u kilogrami koji se gomilaju zbog usporavanja metabolizma.

foto: nelzajamal/Shutterstock
foto: nelzajamal/Shutterstock

Menopauza i kilogrami idu "ruku pod ruku", glavni razlog za to je u hormonima. Naime, nivo estrogena se smanjuje i time dolazi do usporavanja metabolizma, a onda i do dobijanja novih kilograma iako niste bitno promenili životne navike.

 

Još jedna karakteristika menopauze je da dobijene kilograme jako teško skidamo, a mnogo lako dobijemo novi višak, pa to dovodi do problema. Pored hormona i genetika ima udela u ovome.

 

Kako višak kilograma tokom menopauze voli da se nakupi oko stomaka, to samim tim povećava i rizik od problema sa srcem, disanjem i dijabetesom.

 

Prekomerna gojaznost nije dobra ni u jednom slučaju, a naročito u menopauzi jer ona može odvesti do različitih oboljenja. Povećava se i rizik od raka dojke ili debelog creva, pa gubitak kilograma nije samo neophodan iz estetskih razloga, koliko je njegov učinak u prevenciji određenih bolesti važan.

 

Jako je bitno da ne držite neproverene dijete i ne skidate kilograme na silu, već sve uz konsultaciju sa lekarom i određene režime ishrane koji su provereni. 

 

Usporavanje metabolizma sa godinama je sasvim normalna pojava, a da biste izbegli gomilanje kilograma, bitno je da redukujete svoju ishranu. Iako možda niste promenili navike, vaš metabolizam ne može sve da isprati kao pre i više vam ne treba isti broj kalorija kao nekad. 

 

menopauza
foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV/Shutterstock

Bitno je da u ishranu uvrstite što više voća, povrća, nemasnih proteina, žitarica i maslinovog ulja. Počnite da izbegavate ugljene hidrate kao što su hleb, testenine, peciva, alkohol i gazirana pića su takođe neprijatelj organizmu jer imaju dosta kalorija.

 

Ne smete da klonete duhom i morate se pomiriti da način života i dijete kakve ste primenjivali u dvadesetim i tridesetim godinama, sigurno neće biti efikasne i sad.

 

Ne očekujete da ćete uspeti da skinete veliki broj kilograma za jako mali vremenski period jer vaš metabolizam to neće dozvoliti. Umesto toga, korigujte ishranu, uvedite svakodenvnu fizičku aktivnost i tek ako vidite na to ne daje ni najmanje rezultate, onda se obratite lekaru kako biste proverili kompletan organizam.

 

 

makonda-tracker