saveti stručnjaka

Koliko dugo i kako sme da se koristi teflonski tiganj? Ako ne budete oprezni, najpraktičnije posuđe može postati opasno

0

Posuđe s teflonskim premazom nesumnjivo je praktično, ali su u njegovoj izradi korišćene hemikalije zbog kojih morate biti vrlo pažljivi prilikom njegove upotrebe

Teflonski tiganj je vrlo praktičan i popularan
Teflonski tiganj je vrlo praktičan i popularanfoto: Dmitry Galaganov/Shutterstock

Teflonsko posuđe sveprisutno je u savremenim metodama pripreme hrane i bez sumnje spada u najpopularnije jer se hrana u njemu ne lepi.


Ipak, u proizvodnji ovakvog posuđe koriste se hemikalije koje mogu da budu vrlo opasne po ljudsko zdravlje i našu okolinu. Štetnost premaza koji se koriste pri izradi posuđa, kao što je teflon, dokazana je, zbog čega stručnjaci napominju da upotreba ovakvih tiganja i šerpi zahteva poseban oprez.


Zanimalo nas je šta je to u teflonskom posuđu što može da dovede do zdravstvenih problema i na koji način. Da li je teflon generalno bezbedan za pripremu hrane? Posle koliko vremena se baca teglonski tiganj čak i kada nije izgreban?

 

Teflonsko posuđe ima potencijalno opasan premaz
Teflonsko posuđe ima potencijalno opasan premazfoto: Suteren/Shutterstock

Na sva ova i mnoga druga pitanja u vezi s bezbednošću i pravilnom upotrebom posuđa s teflonskim premazom odgovorila nam je prof. dr Aleksandra Buha Đorđević s Katedre za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerzitea u Beogradu.

 

Šta se na hemijskom nivou dešava kada se teflon ošteti?

 

Teflon je sintetska supstanca koja se sastoji od atoma ugljenika i fluora. Prvi put je sintetisan 30-ih godina prošlog veka i pruža neaktivnu i nelepljivu površinu što teflonsko posuđe čini pogodnim za upotrebu i čišćenje. Takođe zahteva upotrebu male količine masnoće pri prženju, čineći ga niskokaloričnom opcijom za pripremu hrane.

 

Međutim, poslednjih decenija mnoga istraživanja dovela su u pitanje bezbednost nelepljivog posuđa po zdravlje ljudi, ali i naše okoline. Ovo se posebno odnosi na hemijsko jedinjenje koje se zove perfluorooktanoinska kiselina (PFOA), a koja se do zabrane koristilo za proizvodnju nelepljivog odnosno teflonskog posuđa.

 

Iako su nove vrste teflona bez PFOA, neke studije su pokazale da i one mogu biti štetne po zdravlje, pod određenim uslovima, budući da sadrže druga perfluoroalkil jedinjenja (PFAS jedinjenja tzv. večne hemikalije). Stoga se preporučuje da se koristi s oprezom odnosno da se teflonsko posuđe ne koristi na visokim temperaturama (iznad 260°C ) ili ako je izgrebano ili oštećeno.

 

Kako se hemikalije koje se tada oslobode "ponašaju" po ulasku u ljudski organizam? Koje su najteže posledice?

 

Kada se te hemikalije unesu u ljudski organizam, mogu se akumulirati u telu, te potencijalno ispoljiti štetne efekte po ljudsko zdravlje. Istraživanja su dovela u vezu izloženost PFAS hemikalijama sa problemima sa reproduktivnim zdravljem, štetnim uticajem na rast i razvoj fetusa i novorođenčadi, smanjenjem funkcije imunog sistema i mnogim drugim štetnim efektima.

 

Izgreban teflonski tiganj
Izgreban teflonski tiganjfoto: Maliflower73/Shutterstock

Još jedan apsekt upotrebe teflonskog posuđa koji ne treba zanemariti je uticaj i ponašanje životnoj sredini. Naime, proizvodnja teflonskog posuđa kao i njegovo uništavanje nakon odlaganja značajan je izvor pomenutih PFAS hemikalija u životnoj sredini. Imajući u vidu njihovu veliku otpornost (otuda i naziv “večne hemikaije”), ove hemikalije pre ili kasnije iz životne sredine opet mogu dospeti u ljudski organizam.

 

Je li teflon opasan samo u slučaju oštećenja ili i pažljivo održavan može da dovede do negativnih efekata? 

 

Teflon je relativno bezbedan za upotrebu ako se pažljivo koristi i održava. Međutim, dugotrajna upotreba i zagrevanje teflonskog posuđa na visokim temperaturama (iznad 260°C) mogu dovesti do otpuštanja i akumulacije štetnih supstanci u organizmu. 

 

Koliko dugo se sme koristiti tiganj bez vidljivih oštećenja?

 

Preporučuje se da se teflonski tiganji zamenjuju nakon nekoliko godina korišćenja. Takođe, nelepljivo posuđe se ne sme koristiti ako je vidljivo oštećeno ili izgrebano.

 

Oštećenja u teflonskom posuđu mogu biti opasna
Oštećenja u teflonskom posuđu mogu biti opasnafoto: Lena Ogurtsova/Shutterstock

 

Postoji li način da se ovakvo posuđe koristi bezbedno?

 

Da, saveti za bezbednije korišćenje bi bili:

  1. koristite nisku ili srednju temperaturu tokom kuvanja
  2. ne grebite površinu teflonskog posuđa metalnim priborom
  3. koristite drveni, silikonski ili plastični pribor za mešanje hrane
  4. izbegavajte zagrevanje praznog posuđa od teflona, jer se tako brzo dostižu vrlo visoke temperature
  5. ne koristite teflonsko posuđe koje je vidno oštećeno

Kakvo posuđe je adekvatna zamena za teflonsko?

 

Iako možda zahtevaju više truda pri čišćenju, posuđe od livenog gvožđa, nerđajućeg čelika ili emajlirano posuđe su adekvatna zamena za teflonsko posuđe.

 

 

makonda-tracker