ovo niste znali

Nanose se na najosetljivije delove kože: Jesu li KOPIJE PARFEMA bezbedne za upotrebu?

0

Nekada mirišu toliko prijatno i slično originalu da nije moguće primetiti razliku, ali mogu li kopije najpoznatijih parfema da budu opasne po zdravlje?

foto: George Rudy/Shutterstock
foto: George Rudy/Shutterstock

Brendirani parfemi jesu najkvalitetniji i najbezbedniji jer su testirani u vrhunskim laboratorijama, ali oni su obično i najskuplji.


Kako bi se tržištu pružila pristupačnija zamena, u ponudi se širom sveta mogu naći kopije najpopularnijih i skupocenih parfema, a kako stručnjaci ističu ovakve proizvode bi trebalo izbegavati u širokom luku.

 

Kako objašnjavaju stručnjaci, u ovakvim parfermima nalazi se mnogo hemikalija koje su povezane sa zapaljenjem kože i mogu da dovedu i do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Obično se ovi proizvodi nanose na tanke i vrlo osetljive delove kože: vrat i zglobove, odakle se apsorbuju i odlaze dublje u telo.


Falsifikovani parfemi obično sadrže metanol u višim koncentracijama, za razliku od originalnih, u kojima se nalazi etanol, i to u manjim količinama, kao bezbedniji način da se supstance rastvore. Metanol, s druge strane, nije toliko bezbedno rešenje jer se on pretvara u formalin, koji može da izazove simptome poput vrtoglavice, glavobolje, mučnine, bolova u stomaku, respiratorne poteškoće i probleme s vidom.

 

parfem
foto: Shutterstock

Među dugoročnim negativnim efektima su i neurološka oboljenja i fotokontaktni dermatitis, a ukoliko "fejk" parfem dođe u kontakt s okom može da izazove miopiju, odnosno kratkovidost.


Istraživanja su pokazala da se i neki od sastojaka u kopijama parfema mogu povezati sa hormonalnim poremećajima kod ljudi, kao i s alergijskim reakcijama.

 

Prema jednom izveštaju svetske organizacije Radna grupa za životnu sredinu, ovakvi parfemi ne sadrže nikakve prirodne mirisne esencije, a njihov sastav obiluje sintetičkim hemikalijama koje nisu jasno navedene, pa ljudi ne mogu ni da budu sigurni šta su naneli na kožu.

 

Parfem, Ženski parfem, Miris
foto: MS_studio/Shutterstock

Štaviše, pojedina istraživanja su pokazala da se u nekim od ovih proizvoda mogu naći i bakterije, antifriz, pa čak i urin, što može ozbiljno da ugrozi zdravlje.


Ukoliko ne možete da priuštite željeni parfem, dermatolozi savetuju da se odlučite za kvalitetno mleko za telo ili sapun jer ćete tako sigurno izbeći neželjene reakcije, a telo će mirisati prijatno.

 

 

 

makonda-tracker