pažljivo ih pratite

Imate BELI POLUMESEC na noktima? Evo na šta sve on može da ukaže i kada se treba obratiti lekaru

0

Jeste li se ikad zapitali šta znači oblik polumeseca na noktu 

polumesec na noktima može i ne mora da bude razlog za brigu - zavisi kako izgleda
polumesec na noktima može i ne mora da bude razlog za brigu - zavisi kako izgledafoto: Oporty786, Shutterstock

U mnogim slučajevima, kada vidite ovaj oblik na noktu, to nije razlog za zabrinutost. Međutim, ukoliko se on menja na bilo koji način, veoma je važno prijaviti to svom izabranom lekaru, piše medicinska platforma Healthline.


Šta je polumesec na noktu?


Obliku polumeseca vidljiv na nokatnoj ploči na šaci ili stopalu poznat je kao lunula i on pokriva dno nokta, tik iznad zanoktica.


Lunule su deo strukture tkiva ispod noktiju, u kom se nalaze nervi, limfa i krvni sudovi i koje proizvodi ćelije postaju stvrdnuta nokatna ploča. Iako svi imaju ovo tkivo, nemaju svi lunulu, niti se ona nalazi na svakom noktu.

 

lunula na noktima obično nije problem već normalna pojava
lunula na noktima obično nije problem već normalna pojavafoto: NAOWARAT, Shutterstock

Kako izgleda zdrava lunula?


Lunule koje nisu razlog za brigu obično su beličaste boje i zauzimaju manji deo nokta, a uglavnom su najvidljivije na palcu, dok su na kažiprstu nešto manje i, zatim, sve manje na otalim prstima.


Šta ako lunula promeni boju?


Ponekad izgled lunule (ili, uopšte, nokta) može da bude simptom nekog stanja. Ovo su neki od najčešćih razloga za promenu izgleda lunule.

 

  • Terapija tetraciklinom. Tetraciklinski lekovi su antibiotici koji se obično koriste za lečenje akni i kožnih infekcija, a njihova produžena uporteba može da dovede do toga da lunula požuti.
  • Dijabetes. Bledoplava lunula može da bude znak nedijagnostikovanog ili nekontrolisanog dijabetesa, a u pitanju je hronično i doživotno stanje koje utiče na sposobnost organizma da kontroliše šećer u krvi.
  • Prekomeran unos fluora. Previše fluora, poput onog koji se nalazi u pasti za zube, može izazove braon ili crnu lunulu.
  • Trovanje srebrom. Plavosive lunue mogu biti znak trovanja srebrom.
  • Sindrom žutih noktiju. Ovo stanje obično dovodi do zadebljanja noktiju i njihovog sporijeg rasta, a sredina nokta može da se izdigne, zbog čega lunule potpuno nestaju i čitav nokat postaje žut. Nije jasno šta izaziva ovaj sindrom, ali se on obično vezuje za hronični sinusitis, pleuralni izliv, rekurentnu pneumoniju, limfedem, reumatoidni artritis i poremećaje imunodeficijencije.
  • Terijevi nokti. Ovo stanje uzrokuje da veći deo nokta izgleda belo i da se lunula ne vidi, a karakteriše ga ružičasta ili crvena traka razdvajanja u blizini luka noktiju i obično pogađa sve prste. Kod starijih osoba je prirodni znak starenja, a u nekim slučajevima može da ukaže na dijabetes, oboljenja jetre, insuficijenciju bubrega, kongestivnu srčanu insuficijenciju.
  • Vilsonova bolest. Ovo je redak nasledni poremećaj koji se javlja kad se previše bakra nakuplja u organima i izaziva plavu lunulu.
  • Teška bubrežna bolest. Deo vašeg nokta koji sadrži lunulu može da bude beo, ponekad izazivajući polusmeđi ili polubeo nokat, što može da ukaže na bubrežnu bolest.
  • Hronična bubrežna insuficijencija. Ljudi s ovim stanjem mogu da imaju više melanina, što dovodi do braon boje nokta.
  • Srčana insuficijencija. Na nju može da ukaže crvena lunula.

 

lunula na noktima ne bi smela da menja boju
lunula na noktima ne bi smela da menja bojufoto: malinar, Shutterstock

Šta ako je lunula mala ili je nema?


Male lunule ili njihov izostanak obično nisu razlozi za zabrinutost jer su obično one samo skrivene ispod zanoktice ili u koži.


Međutim, u nekim slučajevima, tvrdi Healthline, to može da bude znak:

 

  • anemije
  • nehranjenosti
  • depresije


Šta ako su lunule velike?


Istraživači još uvek nisu utvrdili šta uzrokuje da lunula zauzima značajan deo nokta. Ipak, studija objavljena 2015. u magazinu Indian Dermatology Online Journal pokazala je da lunula može ovako da signalizira kardiovaskularne probleme, poremećaj rada srca i nizak krvni pritisak.


Nenaučne teorije tvrde da su velike lunule tipične za ljude koji se profesionalno bave sportom ili su fizički aktivnije, što je posledica telesnog stresa, ali ne postoje naučne studije koje to potvrđuju.

 

 

makonda-tracker