OBRATITE PAŽNJU

Oni nam dosta toga govore o zdravlju, a mi ih zanemarujemo: Boja noktiju je PRESUDNA u otkrivanju nekih oboljenja

0

Nokti su naslage proteina, rastu još ispod zanoktica i onda se završavaju mrtvim ćelijama, a ni ne slutite kakve sve signale mogu da nam pošalju i upozore nas na različite bolesti.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Koža ispod noktiju je puna krvnih sudova i nervnih završetaka, pa je to jedan od razloga zašto osećate bol kada povredite nokat. Lepe i negovane ruke gube na značaju ukoliko i nokti nisu takvi, ali nije samo pitanje estetike.

 

Ove tvorevine nam mogu dosta toga reći, pa je neophodno da obratimo pažnju i na njihovu negu i stanje kako bismo na vreme oslušnuli signale koje nam šalju.

 

Jako je bitno da pratite promene na noktima jer one mogu dosta toga da nam kažu, od običnih povreda, pa sve do ozbiljnijih oboljenja.

 

Paronihija

 

Bolesni nokti, Nokti, Bolest nokta
foto: Shutterstock

Ovu infekciju izaziva kandida i ona se obično pojavljuje na koži oko nokta. Uzrok može biti grickanje noktiju, sečenje ili guranje zanoktica, kao i preterano izlaganje dejstvu vode. Simptomi su bol, otok i crvenilo, a moguća je i promena boje nokta. Osoba ima osećaj stalnog pulsiranja i vreline na mestu zaraze. Infekciju treba lečiti antibiotskim i antigljivičnim sredstvima, a neophodno je početi na vreme kako ne bi došlo do odvajanja nokta i potrebe za oralnom upotrebom lekova.

 

Gljivična infekcija noktiju

 

Bolesni nokti, Nokti, Bolest nokta
foto: Shutterstock

Ovo se uglavnom javlja na stopalima, ali je moguće i na rukama i karakteristično je da se razvija ispod nokta. Dolazi do pojave zadebljanja nokta i promene boje, a obično je potrebno nekoliko ciklusa terapije i stroga higijena.

 

Žuti nokti

 

Bolesni nokti, Nokti, Bolest nokta
foto: Shutterstock

Ova pojava je česta kod lakiranja noktiju bez podloge, ali i ukoliko ste pušač i tada ne govori ni o kakvom skrivenom oboljenju ili problemu. Ako su, pored toga što su žuti, i zadebljali i ne rastu, onda je to znak nekog oboljenja. Najčešće se odnosi na reumatoidni artritis ili neku bolest pluća.

 

Koilonihija

 

Bolesni nokti, Nokti, Bolest nokta
foto: Shutterstock

Kašikasti nokti ili udubljeni po sredini su karakteristični za ovu pojavu i to je uglavnom posledica stanjene nokatne ploče. Ova pojava može ukazivati na anemiju, neke stomačne tegobe, nepravilnu ishranu ili celijakiju.

 

 

makonda-tracker