dobro ih pogledajte

UKAZUJU NA STANJE SRCA, ALI I NA MELANOME: 5 signala kojima nam nokti poručuju da nešto nije u redu u organizmu

0

Promene na noktima su najčešće bezazlene, ali mogu da ukazuju na to da bi trebalo da posetite doktora.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Vaši nokti govore mnogo o vama. Dok je većina promena ipak znak starenja ili čak posledica stalnog bojenja lakovima, neke promene na noktima mogu da ukazuju na ozbijnije zdravstvene probleme, piše Cosmopolitan.

 

Ako neke od navedenih promena ipak povezujete sa drugim simptomima, savetujemo odlazak doktoru.

 

 

1. Požuteli nokti

 

Preterano bojenje noktiju može da utiče na promenu prirodne boje nokatne ploče i uglavnom nije razlog za paniku. Međutim, ako ne lakirate nokte često, onda žućkasta nijansa može da ukazuje na zdravstvene tegobe pluća, kao i limfom.

 

2. Pobeleli nokti

 

Ovo je tipičan znak starenja, ali ne i ako ga prate dodatni simptomi. U tom slučaju može da ukazuje na probleme sa bubrezima, jetrom ili srcem.

 

3. Braon pruge

 

Tamno braon linija koja se može javiti na nokatnoj ploči, kao i braon pigmentacija koja se može javiti u uglovima nokta potencijalno može da bude znak melanoma. U tom slučaju vas savetujemo da odmah odete kod dermatologa, ukoliko se rano dijagnostifikuje melanom može da se izleči bez komplikacija.

 

foto: Profimedia

4. Konkavna ploča

 

Ako je vaša nokatna ploča konkavnog oblika, odnosno podseća na kašiku, umesto da bude ispupčena, radi se o koilonihiji (koilonychia). Nastaje kao posledica lošeg metabolizma gvožđa, i najčešće je znak anemije.

 

5. Odvajanje noktiju od prsta

 

Najčešće se dešava kao posledica povrede, ali može da ukazuje i na psorijazu. Ako ovo obuhvati više noktiju istovremeno, to može da bude znak hipertiroidoze.

 

 

makonda-tracker